Statistical Quality Control Questions and Answers – Process Capability Ratios – 2

«
»

This set of Statistical Quality Control Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Process Capability Ratios – 2”.

1. If the Lower specification limit for one quality characteristic of one product, is 200, and the mean of the process is estimated to be 264 with an estimate of one sided process capability ratio \(\widehat{C_{pl}}\), what will be the estimate of the process standard deviation?
a) 43
b) 59
c) 32
d) 18
View Answer

Answer: c
Explanation: We know that,
We know that,
\(\widehat{C_{pl}} = \frac{\hat{μ}-LSL}{3\hat{σ}}\)
Putting values, we get, The process standard deviation estimate, \(\hat{σ}\)=32.
advertisement

2. If the LSL of the quality characteristic increases, the process capability ratio Cp will ____________
a) Increase
b) Decrease
c) Will remain same
d) Can’t say (can increase as well as decrease)
View Answer

Answer: b
Explanation: We know that,
\(C_p=\frac{USL-LSL}{6σ}\)
So an increase in the LSL value will decrease the PCR.

3. PCR is a measure of __________
a) The ability of the process to manufacture the products that meet the specifications
b) The ability of the operator to remove the variability
c) The probability of the mean to be equal to the USL
d) The probability of the mean to be equal to the LSL
View Answer

Answer: a
Explanation: Process capability ratio is used as the measure of the ability of the process to manufacture the products, which meet the specifications set for it.

4. The process fallout (in ppm) ___________ with increase in the process capability ratio Cp, for a normally distributed process.
a) Increases
b) Decreases
c) Remains same
d) Can’t be described an increase or decrease
View Answer

Answer: b
Explanation: The process fallout in ppm decreases with increase in the Process Capability Ratio Cp. This relation can only be applied to the normally distributed processes.

5. A PCR Cp=1.00 indicates the fallout rate of ___________ ppm for two-sided specifications.
a) 2
b) 7
c) 967
d) 2700
View Answer

Answer: d
Explanation: A process capability ratio is a measure of the ability of a process to produce products, which meet their specifications. A PCR Cp=1.00 indicates a fallout rate of 2700 ppm for two-sided specifications.
advertisement

6. A process capability ratio Cp=____________ indicates the fallout rate of 1 ppm for one-sided specifications for a normally distributed process.
a) 1.2
b) 1.8
c) 1.9
d) 1.6
View Answer

Answer: d
Explanation: A process capability ratio Cp=1.6 indicates the fallout rate of 1 ppm for the one – sided specifications. It also indicates the fallout rate of 2 ppm for two-sided specifications.

7. A correct interpretation of the PCR Cp does not need the consideration of ___________ of process.
a) Operator
b) Mean
c) Variance
d) Stability
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct interpretation of the Cp does not need the consideration of the operator of the process, as this factor is already included in the earlier steps taken before this interpretation.

8. What is generally the minimum value of two sided specification PCR Cp for a existing process?
a) 1.11
b) 1.33
c) 1.89
d) 1.60
View Answer

Answer: b
Explanation: The minimum value of the two sided specifications PCR Cp for an existing process is generally taken as 1.33. For one sided specifications, PCR Cp is taken as 1.25.

9. What is the minimum value of Process Capability Ratio Cp for one sided specifications, for a new process which is normally distributed?
a) 1.45
b) 1.19
c) 1.72
d) 1.5
View Answer

Answer: a
Explanation: The minimum value of the Process Capability Ratio Cp for one sided specifications, is taken as 1.45 for any new process which is assumed to be normally distributed.
advertisement

10. If the quality characteristic in consideration is a strength parameter of the existing process, what will be the minimum value of Cp for two sided specifications for this?
a) 1.22
b) 1.52
c) 1.50
d) 1.36
View Answer

Answer: c
Explanation: If the quality characteristic in consideration is a strength parameter of the existing process, the minimum value of Process Capability Ratio Cp for two sided specifications 1.50.

11. Which of these is a necessary assumption made for the calculation of the PCR Cp?
a) The quality characteristic has a normal distribution
b) The quality characteristic has a lognormal distribution
c) The quality characteristic has an exponential distribution
d) The quality characteristic has a Poisson distribution
View Answer

Answer: a
Explanation: For the calculation of the Process capability ratio, it is assumed that the quality characteristic, for which the PCR is to be calculated, should have a normal distribution.

12. What is the minimum two – sided specification PCR for the safety parameter for a new process?
a) 1.48
b) 1.45
c) 1.67
d) 1.32
View Answer

Answer: c
Explanation: For a new process, a two – sided specification Process Capability Ratio for the safety parameter should have a minimum value of 1.67.

13. What is the value of process fallout in defectives ppm for one sided specifications of a PCR Cp= 1.10?
a) 484
b) 201
c) 2700
d) 100
View Answer

Answer: a
Explanation: The value of process fallout in defectives ppm for the one – sided specifications of a PCR Cp=1.10 is 484. This value for two sided specifications of the same PCR Cp is 967.
advertisement

14. For calculating the PCR Cp, the process should be in statistical control.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Before calculating Process Capability ratio for a process, it is a necessary assumption that a process should be in the state of statistical control.

15. For the calculation of the PCR Cp the process mean must be centered in the case of two-sided specifications.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: It is assumed that the process mean is centered between the lower and upper specification in the case of two sided specifications, before the calculation of PCR Cp.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Statistical Quality Control.

To practice all areas of Statistical Quality Control, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn