Statistical Quality Control Questions and Answers – Acceptance Sampling Procedures – Military Standard 105E

«

This set of Statistical Quality Control Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Acceptance Sampling Procedures – Military Standard 105E”.

1. MIL STD 105E was first issued in ________
a) 1949
b) 1937
c) 1945
d) 1950
View Answer

Answer: d
Explanation: The standard sampling procedures for inspection by attributes were developed during World War II. So the MIL STD 105E was first issued in 1950.
advertisement

2. How many revisions have been done in the case of MIL STD 105E?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: d
Explanation: After the original version of MIL STD 105E been issued in 1950, there have been 4 revisions in it since then, and the latest version was issued in 1989.

3. MIL STD 105E is a _________
a) Acceptance sampling plan
b) Acceptance sampling system
c) Both Acceptance sampling plan and Acceptance sampling system
d) Neither acceptance sampling plan nor system
View Answer

Answer: b
Explanation: The acceptance sampling scheme is a an overall strategy specifying the way in which the sampling plans are to be used. MIL STD 105E is a collection of acceptance sampling schemes. So it’s an acceptance sampling system.

4. AQL is the __________
a) Acceptable Quality Level
b) Acceptance Quality Level
c) Associated Quality Level
d) Assigned Quality level
View Answer

Answer: a
Explanation: The main focal point of MIL STD 105E is AQL. The AQL stands for Acceptable Quality Level. This is the lowest quality of a product to be accepted.

5. Which of these is a derivative civilian standard which is quite similar to MIL STD 105E?
a) ANSI/ASQC Z1.4
b) ANSI/ASQC Z1.1
c) ANSI/ASQC Z1.8
d) ANSI/ASQC Z1.7
View Answer

Answer: a
Explanation: There is a derivative civilian standard originated from MIL STD 105E, ANSI/ASQC Z1.4. It is quite similar to the MIL STD 105E standard.
advertisement

6. Which of these ISO standards were adopted from MIL STD 105E?
a) ISO 14000
b) ISO 9000
c) ISO 2859
d) ISO 6000
View Answer

Answer: c
Explanation: MIL STD 105E was also adopted by the international organization for standards as ISO 2859. This is quite similar to ANSI/ASQC Z1.4.

7. How many sample inspection levels are used in MIL STD 105E?
a) 1
b) 2
c) 5
d) 3
View Answer

Answer: d
Explanation: The sample size used in MIL STD 105E is determined by lot size and by the choice of inspection levels. Three general levels are provided.

8. Level I of inspection of MIL STD 105E requires about __________ amount inspection as Level II.
a) Zero
b) Half
c) 100%
d) 3/4th
View Answer

Answer: b
Explanation: There are generally 3 levels of inspection in the case of MIL STD 105E. The level I requires about one-half the amount of inspection as Level II.

9. Tightened inspection is instituted when at least ______ out of 5 consecutive lots have been rejected on original submission.
a) 1
b) 4
c) 2
d) 5
View Answer

Answer: c
Explanation: When the normal inspection is in effect, tightened inspection is instituted when at least two of five consecutive lots have been rejected on original submission.

10. When is the normal inspection to be instituted instead of tightened inspection?
a) When 3 lots are rejected consecutively
b) When 2 lots are accepted consecutively
c) When 5 lots are rejected consecutively
d) When 5 lots are accepted consecutively
View Answer

Answer: d
Explanation: When tightened inspection is in effect, normal inspection is instituted when five consecutive lots or batches are accepted on original inspection.
advertisement

11. When should the inspection with the provision of MIL STD 105E be terminated?
a) When at least 10 consecutive lots remain on tightened inspection
b) When at least 7 consecutive lots remain on normal inspection
c) When at least 5 consecutive lots remain on tightened inspection
d) When at least 10 consecutive lots remain on normal inspection
View Answer

Answer: a
Explanation: In the event that ten consecutive lots remain on tightened inspection, inspection under the provision of MIL STD 105E should be terminated, and action should be taken at the supplier level to improve quality of submitted lots.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Statistical Quality Control.

To practice all areas of Statistical Quality Control, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn