Statistical Quality Control Questions and Answers – Acceptance Sampling Introduction – 2

«
»

This set of Statistical Quality Control Puzzles focuses on “Acceptance Sampling Introduction – 2”.

1. Which of these is not an advantage of acceptance sampling over the 100% sampling plan?
a) Less expensive
b) Highly costly
c) Applicable to destructive testing
d) Lesser manpower is needed
View Answer

Answer: b
Explanation: As lesser number of units are checked while using the acceptance sampling plan instead of the 100% sampling plan, it is less expensive, applicable to destructive testing, and needs lesser manpower.
advertisement

2. Which of these is used when the test of the component is non-destructive, cheap and fast?
a) 0% inspection
b) Acceptance sampling
c) 100% sampling
d) 50% sampling
View Answer

Answer: d
Explanation: As it will give better results in the case of 100% inspection when the test procedure of a component is non-destructive, cheap, and fast, the full lot sampling procedure is adopted.

3. Which has the lowest number of manpower required?
a) Acceptance sampling
b) 0% inspection
c) 100% inspection
d) 50% inspection
View Answer

Answer: b
Explanation: As 0% inspection does not need any equipment or personnel to check the product component supplied by the supplier, it has the lowest number of manpower required.

4. Which has lesser probability of handling damage in between 100% inspection, and the acceptance sampling procedure?
a) 100% inspection
b) Acceptance sampling
c) Both have equal handling damage
d) Can’t be predicted
View Answer

Answer: b
Explanation: As there is a lesser number of units used as samples in the acceptance sampling, there is less handling of the product, and hence reduced damage is there in the case of acceptance sampling.

5. Which of these quite successfully fulfills the following sentence?
“The rejection of entire lots as opposed to the simple return of defectives often provides stronger motivation to the supplier for quality improvements.”
a) 0% sampling
b) 100% sampling
c) Random % of the lot sampling
d) Acceptance sampling
View Answer

Answer: d
Explanation: As in the case of acceptance sampling, there are only a few units selected to be returned to the supplier, instead of returning the whole lot, it motivates the supplier for quality improvements.
advertisement

6. Which is the most expensive for the same testing process and product component to be tested?
a) Acceptance sampling
b) 100% sampling
c) 0% sampling
d) 50% sampling
View Answer

Answer: b
Explanation: As the 100% sampling procedure requires the checking of whole lot, it requires more resources to be devoted towards the sampling process. This makes it the most expensive procedure of all.

7. Which generates lesser information about the products and the manufacturing process, 100% sampling or Acceptance sampling?
a) 100% sampling
b) Acceptance sampling
c) Both generate equal amount of information
d) Can’t be predicted
View Answer

Answer: b
Explanation: As we there are lesser number of units as samples in the case of acceptance sampling rather than the 100% sampling procedure, it generates lesser information about the process and the product.

8. Which has the most probability of rejecting the good lot?
a) Acceptance sampling
b) 100% sampling
c) 0% sampling
d) Can’t be predicted
View Answer

Answer: a
Explanation: As the 100% inspection accepts the lot after the inspection of whole lot, and there are rarely any defectives in the case of no-inspection, acceptance sampling is having the highest probability of rejecting the good lot.

9. Which of these requires planning and documentation of the sampling procedure?
a) Acceptance sampling
b) 100% sampling
c) 0% sampling
d) 50% sampling
View Answer

Answer: a
Explanation: The 100% sampling checks the whole lot, so it does not require any planning or documentation, whereas the acceptance sampling requires it.
advertisement

10. Which of these does not require sampling documentation at all?
a) 0% sampling
b) 100% inspection
c) Acceptance inspection
d) 50% inspection
View Answer

Answer: a
Explanation: As there is no sampling done in the case of 0% inspection or sampling, there is no need to do the documentation for the same. So it doesn’t require any sampling documentation at all.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Statistical Quality Control.

To practice all Puzzles on Statistical Quality Control, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn