Hydraulic Machines Questions and Answers – Slip of Reciprocating Pump

«
»

This set of Hydraulic Machines Question Bank focuses on “Slip of Reciprocating Pump”.

1. Internal breakage in a pump mainly takes place when ________
a) Discharge pressure is increased
b) Temperature is increased
c) Heat leads to expansion
d) Corrosion takes place
View Answer

Answer: a
Explanation: Internal breakage in a pump mainly takes place when the discharge pressure in the pump is increased in between that of the piston rings and the cylinder liner or the leading internal valves.

2. During internal breakage, output power ________
a) Increases
b) Decreases
c) Remains same
d) Independent
View Answer

Answer: b
Explanation: During internal breakage, output power decreases. This is an important measure to determine the volumetric efficiency of the pump.

3. The output that we get after an internal breakage can be classed as _________
a) An increase
b) A decrease
c) Constant
d) An independent variable
View Answer

Answer: c
Explanation: The output that we get after an internal breakage can be classed as an independent variable. During internal breakage, output power decreases. This is an important measure to determine the volumetric efficiency of the pump.
advertisement
advertisement

4. When the hydraulic fluid forms on only one side of the piston, it is called _______
a) Single acting pump
b) Double acting pump
c) Froth pump
d) Draft tube
View Answer

Answer: a
Explanation: When the hydraulic fluid forms on only one side of the piston, it is called a single acting pump.

5. The speed of the reciprocating pump is generally measured in ______
a) Stokes.min
b) Stokes/min
c) rps
d) rp/s
View Answer

Answer: b
Explanation: The speed of the reciprocating pump is generally measured in stokes/min. This is the number of times the piston moves backward and forth in one minute. It can also be measured in rpm.

6. A pump with two steams and two water cylinders is called ________
a) Single acting pump
b) Double acting pump
c) Froth pump
d) Duplex pump
View Answer

Answer: d
Explanation: A pump with two steams and two water cylinders is called duplex pumps. It consists of a basic hydraulic system layout.

7. Reciprocating pumps can deliver fluid at high pressure.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Reciprocating pumps can deliver fluid at high pressure. It can do it with its high delivery head. This is one of the major advantage of reciprocating pumps.
advertisement

8. When an external force is not available in a pump, we use a ________
a) Hydraulic cylinder
b) Slip gauge
c) Tail race
d) Heater
View Answer

Answer: a
Explanation: When an external force is not available in a pump, we use a hydraulic cylinder attached at the port end.

9. Piston pumps are self priming.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. Piston pumps are self priming. They do not need cylinders to be filled before the starting of the operation. This is one of the major advantage of the piston pumps.
advertisement

10. Reciprocating pumps give a ________ flow
a) Uniform
b) Non- uniform
c) Pulsating
d) Sinusoidal
View Answer

Answer: c
Explanation: Reciprocating pumps give a pulsating flow. Reciprocating pumps can deliver fluid at high pressure. It can do it with its high delivery head. This is one of the major advantage of reciprocating pumps.

11. Suction stroke becomes difficult to pump ______
a) High temperature fluids
b) Viscous fluids
c) Fluids with abrasives
d) High velocity fluids
View Answer

Answer: b
Explanation: For a good condition of the pump, the slip should be below 1 percent. Suction stroke becomes difficult to pump when the fluid is of high viscosity.

12. Piston pumps are very _______
a) Expensive
b) Cheap
c) Reasonable
d) Intricate
View Answer

Answer: a
Explanation: The piston pumps are very expensive because of their accurate sizes of the cylinders and their pistons. Also, they require a conversion of their gearing that involves extra equipment cost.

13. What is the full form of DAC?
a) Digital Acting pumps
b) Double acting pumps
c) Data acting pumps
d) Draft tube pumps
View Answer

Answer: b
Explanation: DAC stands for Double acting pumps. Suction stroke becomes difficult to pump when the fluid is of high viscosity in a double acting pump.

14. Which among the following is not a multi-cylinder pump?
a) Double acting simplex
b) Single acting duplex
c) Double acting duplex
d) Single acting triplex
View Answer

Answer: a
Explanation: Double acting simplex is not a multi-cylinder pump. It is a single cylinder pump. The more the double acting cylinders in a pump, the smoother the operation is providing a better output.

15. As the motor rotates the flywheel, the eccentrically mounted connecting rod rotates with it.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: As the motor rotates the flywheel, the eccentrically mounted connecting rod rotates with it. The other end of the connecting rod is coupled to the slide assembly or the cross head gear.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hydraulic Machines.

To practice Hydraulic Machines Question Bank, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.