Hydraulic Machines Questions and Answers – Classification of Hydraulic Turbines – 1

«
»

This set of Hydraulic Machines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Classification of Hydraulic Turbines-1”.

1. A hydraulic coupling belongs to the category of________
a) Energy absorbing machines
b) Energy generating machines
c) Power absorbing machines
d) Energy transfer machines
View Answer

Answer: d
Explanation: Hydraulic coupling is a device used for transmitting rotation between shafts by means of acceleration and deceleration of hydraulic fluid.

2. The electric power which is obtained from hydraulic energy____________
a) Thermal power
b) Mechanical power
c) Solar power
d) Hydroelectric power
View Answer

Answer: d
Explanation: Hydroelectric power is generated by using hydraulic machines. Potential energy of water is converted to mechanical energy which is connected to dynamo to generate electrical energy.

3. At present which is cheapest means of generating power_____________
a) Thermal power
b) Nuclear power
c) Hydroelectric power
d) Electric Power
View Answer

Answer: c
Explanation: Hydraulic energy is renewable source of energy in which Potential energy of water is converted to mechanical energy which is connected to dynamo to generate electrical energy.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Pipes of largest diameter which carry water from reservoir to the turbines is known as_____________
a) Head stock
b) Tail race
c) Tail stock
d) Pen stock
View Answer

Answer: d
Explanation: Penstocks are channels which transport water from reservoir to turbines which are usually made up of cast iron or concrete.

5. Pen stocks are made up of _____________
a) Steel
b) Cast iron
c) Mild steel
d) Wrought iron
View Answer

Answer: a
Explanation: Penstocks are channels which transport water from reservoir to turbines which are usually made up of cast iron or concrete.

6. ____________ is an inward radial flow reaction turbine.
a) Pelton turbine
b) Kaplan turbine
c) Francis turbine
d) Propeller turbine
View Answer

Answer: c
Explanation: Kaplan and propeller are outward axial flow reaction turbines but Francis is outward radial flow reaction turbine.

7. The important type of axial flow reaction turbines are ______________
a) Propeller and Pelton turbines
b) Kaplan and Francis turbines
c) Propeller and Francis turbines
d) Propeller and Kaplan turbines
View Answer

Answer: d
Explanation: Axial flow turbine is a turbine in which water flows axially outwards and turbines fall into this category are propeller and Kaplan turbines.
advertisement

8. ______________ is a axial flow reaction turbines, if vanes are fixed to hub of turbine.
a) Propeller turbine
b) Francis turbine
c) Kaplan turbine
d) Pelton turbine
View Answer

Answer: a
Explanation: Axial flow turbine is a turbine in which water flows axially outwards, if vanes are fixed to hub of turbine it is known as Propeller turbine but if vanes are free to move it is known as Kaplan Turbine.

9. Francis and Kaplan turbines are known as _______
a) Impulse turbine
b) Reaction turbine
c) Axial flow turbine
d) Mixed flow turbine
View Answer

Answer: b
Explanation: Francis and Kaplan are reaction turbines because pressure energy of water changes when it enters the rotor.
advertisement

10. Specific speed of reaction turbine is between?
a) 5 and 50
b) 10 and 100
c) 100 and 150
d) 150 and 300
View Answer

Answer: b
Explanation: Specific turbines of reaction turbines such as Francis and Kaplan lie under the range 10-100.

11. Impulse turbine is generally fitted at ______________
a) At the level of tail race
b) Above the tail race
c) Below the tail race
d) About 2.5mts above tail race to avoid cavitations.
View Answer

Answer: b
Explanation: Impulse turbine is fitted above the tail race because in impulse turbines, the pressure energy must convert into kinetic energy for usage.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hydraulic Machines.

To practice all areas of Hydraulic Machines, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.