Hydraulic Machines Questions and Answers – Work done by Reciprocating Pumps

«
»

This set of Hydraulic Machines online test focuses on “Work done by Reciprocating Pumps”.

1. Rotary pumps are commonly used to circulate________
a) Lube oils
b) Petroleum
c) Diesel
d) Water
View Answer

Answer: a
Explanation: There are no valves required for a rotary pump. A rotary pump is the one in which the flow is continuous. Since, the flow is continuous, it circulates lube oils in different turbomachinery.

2. Reciprocating pump is divided into how many types, based on its cylinders?
a) 0
b) 5
c) 2
d) 3
View Answer

Answer: b
Explanation: Based on the number of cylinders, the reciprocating pump is divided into five types. It is divided on the basis of cylinders as single, double, triple , duplex and quintuplex.

3. How many number of valves are required for the rotary pump?
a) 0
b) 1
c) 2
d) 3
View Answer

Answer: a
Explanation: There are no valves required for a rotary pump. A rotary pump is the one in which the flow is continuous. Since, the flow is continuous, we do not require any valves.
advertisement
advertisement

4. Capacity of a rotary pump is defined as _________
a) Total liquid displaced
b) Overall performance of pump
c) Maximum fluid flow
d) Minimum fluid flow
View Answer

Answer: a
Explanation: Capacity of a rotary pump is defined as the total displacement of the pump with lesser amount of slip. Thus, the correct option for the capacity of pump is ‘a’.

5. The pump that converts mechanical energy into hydraulic energy is called as _________
a) Turbomachinery
b) Centrifugal pump
c) Aerodynamics
d) Auto pump
View Answer

Answer: b
Explanation: The pump that converts mechanical energy into hydraulic energy is called as centrifugal pump.

6. What type of flow does the reciprocating pump have?
a) Uniform
b) Continuous
c) Pulsating
d) Non-uniform
View Answer

Answer: b
Explanation: The reciprocating pump has a continuous flow because of its constant discharge even with the variations in the delivery side.

7. What is the full form of PD?
a) Positive displacement
b) Pump displacement
c) Plunger displacement
d) Plunger direct
View Answer

Answer: a
Explanation: PD stands for positive displacement pump. Reciprocating pump is a positive displacement.
advertisement

8. Why can’t rotary pumps non-lubricate water?
a) Because it has lesser viscosity
b) Because it contains abrasive particles
c) Multistage pumps are difficult to operate
d) Draft tube is thin
View Answer

Answer: b
Explanation: A rotary pump cannot non lubricate fluids such as water because water contains hard abrasive particles or hard substances.

9. The maximum speed of reciprocating pump is __________
a) 20m/min
b) 30m/min
c) 40m/min
d) 50m/min
View Answer

Answer: b
Explanation: The maximum speed of reciprocating pump is only 30m/min. Reciprocating pump runs at a very low speed. When they are connected to driving machines, speed reducing device is required.
advertisement

10. Pumps require clearances because of machining tolerances or wear exhibits larger slip.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Pumps require clearances because of machining tolerances or wear exhibits larger slip. Reciprocating pump runs at a very low speed. When they are connected to driving machines, speed reducing device is required.

11. The pump that uses a relatively smaller amount of liquid is called ________
a) Froth pump
b) Reciprocating pump
c) Double acting
d) Bicycle pump
View Answer

Answer: b
Explanation: The pump that uses a relatively smaller amount of liquid is called as reciprocating pump. It is a positive displacement pump.

12. Sliding vanes in pumps are held by ________
a) Draft pins
b) Whirl wheels
c) Springs
d) Nails
View Answer

Answer: c
Explanation: Sliding vanes is mounted on a rotor in which the vanes slide in and out of the rotor. These sliding vanes are held by springs or sealer rings.

13. Air vessel accumulates excess quantity of ______
a) Vapor
b) Water
c) Heat
d) Pressure
View Answer

Answer: b
Explanation: Air vessel accumulates excess quantity of water flowing in the suction pipe or delivery pipe.

14. In which pump is the liquid in contact with both the sides of the plunger_____
a) Froth pump
b) Single acting
c) Double acting
d) Bicycle pump
View Answer

Answer: c
Explanation: Power operated pump in which both the side engages the fluid displacement is called as double acting reciprocating pump. It consists of piston in both the side of the fluid being displaced.

15. The sliding vane is capable of delivering medium capacity and heat.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The sliding vane is capable of delivering medium capacity and heat. Sliding vanes is mounted on a rotor in which the vanes slide in and out of the rotor. These sliding vanes are held by springs or sealer rings.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hydraulic Machines.

To practice all areas of Hydraulic Machines for online tests, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.