Hydraulic Machines Questions and Answers – Hydraulic Press and Accumulator

«
»

This set of Hydraulic Machines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Hydraulic Press and Accumulator”.

1. The hydraulic press is also known as _________ press.
a) Pascal
b) Toricelli
c) Bernouille
d) Bramah
View Answer

Answer: d
Explanation: The hydraulic press is also known as Bramah’s press. It was invented by Joseph Bramah, from England. Hence, it was named after him.

2. The underlying principle behind a hydraulic press is based on ______ principle.
a) Bramah’s
b) Pascal’s
c) Stoke’s
d) Newton’s
View Answer

Answer: b
Explanation: The underlying principle behind a hydraulic press is Pascal’s principle. It states that the pressure throughout a closed system is constant. This pressure is applied with an equal force on equal areas and at right angles to the container wall.

3. In a hydraulic press, the pump acts as a _________
a) Piston
b) Motor
c) Tubing
d) Cylinder
View Answer

Answer: a
Explanation: In a hydraulic press, the pump acts as a piston. It will have a considerable mechanical force acting on a small cross-sectional area. The other part is a piston is large area which will deliver a higher mechanical force.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. A hydraulic press makes use of a _________
a) hydraulic pump
b) hydraulic cylinder
c) hydraulic accumulator
d) hydraulic shaft
View Answer

Answer: b
Explanation: A hydraulic press utilizes a hydraulic cylinder. This cylinder is used to generate a compressive force. It’s working is similar to that of a hydraulic lever.

5. In a hydraulic press, the metal can be _______
a) Crushed
b) Straightened
c) Molded
d) Crushes, straightened and molded
View Answer

Answer: d
Explanation: The metallic material placed in a hydraulic press can be crushed, straightened and molded. These are some of the crucial features of a hydraulic press. It consists of a bed or plate on which this metal is placed for the action to take place.

6. The cylinder with the smaller diameter Is called _________
a) Slave cylinder
b) Master cylinder
c) Working cylinder
d) Casting Cylinder
View Answer

Answer: a
Explanation: The cylinder with the smaller diameter is called the slave cylinder. The hydraulic press consists of 2 cylinders. These are classified as master and slave cylinder depending on their diameters.

7. A ________ is the main essence of a car crushing system.
a) hydraulic press
b) hydraulic cylinder
c) hydraulic crane
d) accumulator
View Answer

Answer: a
Explanation: The main essence of a car crushing system is a hydraulic press. In this process, a hydraulic motor applies a large pressure on the fluids into the cylinders. The fluid pressure makes the plates rise and with a large force, the plate is driven on the car thereby crushing it.
advertisement

8. The cylinder having the larger diameter is called _______ cylinder.
a) Slave
b) Master
c) Cage
d) Pump
View Answer

Answer: b
Explanation: The cylinder with the larger diameter is called the master cylinder. The hydraulic press consists of 2 cylinders. These are classified as master and slave cylinder depending on their diameters.

9. A ________ is a storage reservoir under pressure where a liquid is held under pressure.
a) Hydraulic accumulator
b) Hydraulic crane
c) Hydraulic gear
d) Hydraulic pump
View Answer

Answer: a
Explanation: A hydraulic accumulator is a storage reservoir under pressure where a liquid is stored under pressure. The fluid is mostly a non-compressible hydraulic fluid. This pressure is usually applied by an external source.
advertisement

10. The most frequently used accumulator type is ________
a) Liquid accumulator
b) Solid accumulator
c) Compressed gas accumulator
d) Plasma accumulator
View Answer

Answer: c
Explanation: The most common accumulator type is compressed gas accumulator. It Is also known as hydro-pneumatic accumulator. They have a wide range of application.

11. The first accumulators for Armstrong’s hydraulic dock machinery were ________ which is placed raised.
a) oil towers
b) gas towers
c) water towers
d) plasma towers
View Answer

Answer: c
Explanation: The first accumulators for Armstrong’s hydraulic dock machinery were raised water towers Water was pumped to a tank at the top of these towers by steam pumps. When dock machinery required hydraulic power, the hydrostatic head of the water’s height above ground provided the necessary pressure.

12. ________ is the simplest form of an accumulator.
a) air filled
b) oil filled
c) water filled
d) gas filled
View Answer

Answer: a
Explanation: Air filled accumulator is one of the simplest accumulators. It is an enclosed space. It is filled with air.

13. ________ invented the compressed air accumulator.
a) Reynold
b) Braman
c) Pascal
d) Jean Mercier
View Answer

Answer: d
Explanation: The compressed air accumulator was invented by Jean Mercier. It was invented for use in variable pitch propellers. It is the most commonly used accumulator.

14. The inert gas used in gas compressed accumulator is usually _______
a) Sulphur
b) Nitrogen
c) Oxygen
d) Carbon dioxide
View Answer

Answer: b
Explanation: The inert gas used in a gas compressed accumulator is usually nitrogen. It generates the required compressive force for the liquid. The volume of this gas is inversely proportional to the pressure exerted by this gas.

15. Spring type accumulator works on the principle of ______
a) Bernouille’s law
b) Charles’ law
c) Hooke’s law3
d) Pascal’s law
View Answer

Answer: c
Explanation: Spring type accumulator works on the principle of Hooke’s law. Hooke’s law states that the magnitude of the force exerted by a spring is linearly proportional to its length change. Hence, as the spring compresses, the force it exerts on the fluid is accelerated linearly.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hydraulic Machines.

To practice all areas of Hydraulic Machines, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.