Hydraulic Machines Questions and Answers – Main Parts and Working

«
»

This set of Hydraulic Machines Questions and Answers for Entrance exams focuses on “Main Parts and Working “.

1. How many number of valves are required for the rotary pump?
a) 0
b) 1
c) 2
d) 3
View Answer

Answer: a
Explanation: There are no valves required for a rotary pump. A rotary pump is the one in which the flow is continuous. Since, the flow is continuous, we do not require any valves.

2. Reciprocating pump is divided into how many types, based on its cylinders?
a) 0
b) 5
c) 2
d) 3
View Answer

Answer: b
Explanation: Based on the number of cylinders, the reciprocating pump is divided into five types. It is divided on the basis of cylinders as single, double, triple , duplex and quintuplex.

3. At each stage the fluid is directed ________
a) Towards the centre
b) Away the centre
c) Towards the surface
d) Away from the centre
View Answer

Answer: a
Explanation: At each stage in the centrifugal pump, the fluid is directed to towards the centre. A multistage centrifugal pump has more than two impellers. The multistage centrifugal is similar to the centrifugal pumps working.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. The maximum efficiency of the reciprocating pump is _________
a) 20
b) 50
c) 70
d) 85
View Answer

Answer: d
Explanation: Reciprocating pump is more favourable for small liquid quantities. As the chamber in the liquid is trapped, it has a stationary cylinder which contains a piston and a plunger. The maximum efficiency of the reciprocating pump is 85 percent.

5. The two opposite motion that comprise a single reciprocation is called _________
a) Turbocharger
b) Stokes
c) Fluid motion
d) Auto motion
View Answer

Answer: a
Explanation: Degree of reaction is most commonly used in turbomachinery. Degree of reaction is defined as the ratio of the static pressure drop in the rotor to the static pressure drop in the stage. It can also be defined in the same way for enthalpy in different stages. It is denoted by the letter ‘R’.

6. Reciprocating pumps has ____ efficiency compared to centrifugal pumps
a) Higher
b) Lower
c) Equal
d) Exponential
View Answer

Answer: b
Explanation: Reciprocating pumps has lower efficiency compared to centrifugal pumps. They are generally just used for discharges at higher heads. Their main purpose is to pump water in hilly areas.

7. Reciprocating pumps works on the principle of __________
a) Drag force
b) Liquid flow push
c) Shock waves
d) Flow speed
View Answer

Answer: b
Explanation: Reciprocating pumps works on the principle of liquid flow push by a piston that reciprocates in a closed fitting cylinder.
advertisement

8. Reciprocating pump is a type of ___________
a) Positive displacement pump
b) Bicycle pump
c) Multistage pumps
d) Centrifugal pumps
View Answer

Answer: a
Explanation: Reciprocating pump is a type of positive displacement pump. The positive displacement pump includes piston pump, diaphragm and plunger pump.

9. During the suction stroke the _______ moves left thus creating vacuum in the Cylinder.
a) Piston
b) Cylinder
c) Valve
d) Pump
View Answer

Answer: a
Explanation: During the suction stroke the piston moves left. Thus, a vacuum is created in the cylinder. This vacuum causes the suction valve to open and water enters the Cylinder.
advertisement

10. In reciprocating pumps, the chamber in which the liquid is trapped is a stationary cylinder that contains piston or cylinder
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In reciprocating pumps, the chamber in which the liquid is trapped is a stationary cylinder that contains piston or cylinder.

11. Reciprocating pump works like a positive displacement pump.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Reciprocating pump works like a positive displacement pump. In reciprocating pumps, the chamber in which the liquid is trapped is a stationary cylinder that contains piston or cylinder.

12. When both the sources are effective it is called as __________
a) Double acting pump
b) Single acting pump
c) Triple acting pump
d) Normal pump
View Answer

Answer: a
Explanation: When both the sources are effective it is called as double acting centrifugal pump. The pumping unit consists of piston and cylinder.

13. A repetitive variation about the central value of equilibrium is called ________
a) Reciprocation
b) Oscillation
c) Filtration
d) Excavation
View Answer

Answer: b
Explanation: A repetitive variation about the central value of equilibrium is called as oscillation. It need not be linear.

14. A linear wheel turning motion is called as a ________
a) Reciprocation
b) Rotation
c) Oscillation
d) Bicycle pump
View Answer

Answer: b
Explanation: A linear wheel turning motion is called as a rotational motion. It is linear motion that takes place along a circular section.

15. A reciprocating pump that has 1200 crank is _________
a) Froth pump
b) Single acting
c) Double acting
d) Triple acting
View Answer

Answer: d
Explanation: A reciprocating pump that has 1200 crank is triple acting or triple cylinder pump. Each cylinder in a reciprocating pump has it suction and delivery pipes. Thus, has a crank of 1200.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hydraulic Machines.

To practice all areas of Hydraulic Machines for Entrance exams, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.