Hydraulic Machines Questions and Answers – Main Characteristic Curves

«
»

This set of Hydraulic Machines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Main Characteristic Curves”.

1. The characteristic curves of a centrifugal pump, plots ______ required by the pump.
a) Velocity
b) Pressure
c) NPSH
d) Velocity and pressure
View Answer

Answer: c
Explanation: The characteristic curves of a centrifugal pump, plots net positive suction head required by the pump. These curves play an important role in determining the efficiency of a centrifugal pump.

2. What is the shape of the diffuser in the centrifugal pump?
a) Round
b) Dough nut
c) Rectangle
d) Cylindrical
View Answer

Answer: b
Explanation: The shape of the diffuser passing present in the centrifugal pump is doughnut shaped. It is made into that shape as it allows the device to scroll up and down. Due to this, the casing decelerates the flow.

3. When the casing in a centrifugal pump decelerates the flow, what increases?
a) Pressure
b) Temperature
c) Volume
d) Flow rate
View Answer

Answer: a
Explanation: When the casing in a centrifugal pump decelerates the flow, pressure in the turbine increases. The diffuser helps this happen. The shape of the diffuser passing present in the centrifugal pump is doughnut shaped.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which among the following is not a characteristic curve for centrifugal pump?
a) Transfer speed vs Transfer pressure
b) Head vs Flow rate
c) Power input vs pump efficiency
d) Specific speed vs pump efficiency
View Answer

Answer: a
Explanation: The primary objective of a centrifugal pump is to transfer energy. Centrifugal pump is a turbomachinery. Transfer speed vs Transfer pressure is not considered as a correct characteristic curve.

5. The consequence of Newtons second law is _________
a) Conservation of angular momentum
b) Conservation of mass
c) Conservation of potential energy
d) Conservation of kinetic energy
View Answer

Answer: a
Explanation: The consequence of Newtons second law is the conservation of angular momentum. This, in accordance with newtons second law, provides the basic details to define parameters in the centrifugal pump.

6. Which of the following is taken into account during a characteristic curve?
a) Flow rate
b) Cavitation
c) Tolerances
d) Casing
View Answer

Answer: a
Explanation: Flow rate is an important parameter that is taken into account for a characteristic curve. These curves play an important role in determining the efficiency of a centrifugal pump.

7. The normal operating range of centrifugal pump is sufficient to plot the characteristic curve.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The normal operating range of centrifugal pump is sufficient to plot the characteristic curve. Centrifugal pumps are used to transport fluids. They transport fluids by conversion of energies.
advertisement

8. The inlet passage of water entry is controlled by ________
a) Head race
b) Gate
c) Tail race
d) Pump
View Answer

Answer: b
Explanation: The inlet passage of water entry is controlled by the gate opening. The gate opening is an opening that sends only a percentage of fluid through the inlet passages for water to enter to the turbine.

9. As the specific speed increases, the slope of HQ curve _______
a) Decreases
b) Increases
c) Independent
d) Remains the same
View Answer

Answer: c
Explanation: As the specific speed increases, the slope of HQ curve increases. It becomes steeper with the corresponding increase in the specific speed.
advertisement

10. The primary selection tool is called as _______
a) Pump curve
b) Speed curve
c) Power curve
d) Fluid curve
View Answer

Answer: a
Explanation: The primary selection tool is called as pump curve. It plays an essential role in determining efficiency.

11. In case of centrifugal turbines with low specific speed, the efficiency curve is _________
a) Pointed
b) Small
c) Steep
d) Flat
View Answer

Answer: d
Explanation: In case of centrifugal turbines with low specific speed, the efficiency curve is relatively flat in the vertex. These curves play an essential role in determining the overall performance of the turbine.

12. In case of centrifugal turbines with high specific speed, the efficiency curve is
a) Pointed
b) Small
c) Steep
d) Flat
View Answer

Answer: a
Explanation: In case of centrifugal turbines with high specific speed, the efficiency curve is relatively pointed in the vertex. These curves play an essential role in determining the overall performance of the turbine.

13. With the increase in the input power, efficiency _______
a) Increases
b) Decreases
c) Same
d) Independent
View Answer

Answer: b
Explanation: With the increase in the input power, efficiency decreases. As the input power is inversely proportional to the efficiency of the pump.

14. What is unit of standard acceleration?
a) kg/m
b) kg/s
c) kg/m3
d) N/m
View Answer

Answer: c
Explanation: The unit of standard acceleration of the centrifugal pump is kg/m3. It is denoted as g. It is also called as the acceleration due to gravity. Thus, the correct option is ‘c’.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hydraulic Machines.

To practice all areas of Hydraulic Machines, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.