Hydraulic Machines Questions and Answers – Outward Radial Flow Reaction Turbines – 2

«
»

This set of Hydraulic Machines Interview Questions and Answers for freshers focuses on “Outward Radial Flow Reaction Turbines – 2”.

1. The outward radial flow reaction turbine is a turbine in which direction of water flow is ___________
a) Radial direction
b) Radially inward
c) Radially outward
d) Axial direction
View Answer

Answer: c
Explanation: The name itself indicates that flow is in radial direction and flowing from center towards outer periphery.

2. Outward flow reaction turbine is used in practical applications
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: There are several limitations of outward flow reaction turbine hence it is used in practical applications.

3. The energy available at inlet for outward reaction flow turbine is ____________
a) Potential
b) Kinetic energy
c) Pressure energy
d) Pressure energy and Kinetic energy
View Answer

Answer: d
Explanation: Since it is reaction turbine energy available at inlet consists of both pressure energy and kinetic energy.
advertisement
advertisement

4. Centrifugal head in Outward flow reaction turbine _____________
a) Increases
b) Decreases
c) Remains constant
d) Gradually decreases
View Answer

Answer: a
Explanation: Because centrifugal head is proportional to difference of outlet blade velocity and inlet blade velocity .
Here, u1<u2 so centrifugal head increases.

5. Discharge in outward flow reaction turbine ____________
a) Increases
b) Decreases
c) Remains constant
d) Gradually decreases
View Answer

Answer: a
Explanation: Discharge in outward flow reaction turbine increase because area increases to keep velocity constant.

6. Speed control of Outward flow reaction turbine is _____________
a) Easy
b) Moderate
c) Difficult
d) Very difficult
View Answer

Answer: d
Explanation: None.

7. Tendency of wheel to race is predominant in____________turbine
a) Inward flow reaction turbine
b) Outward flow reaction turbine
c) Impulse turbine
d) Axial flow turbine
View Answer

Answer: b
Explanation: None.
advertisement

8. Outward flow reaction turbine will quite suitable for_____________
a) High head
b) Medium head
c) Low head
d) Static head
View Answer

Answer: b
Explanation: Since it is radial flow reaction turbine which is operated under medium head and medium discharge.

9. In outward flow reaction turbine tangential velocity at inlet is always__________than outlet velocity.
a) Equal
b) Less
c) More
d) Constant
View Answer

Answer: b
Explanation: Though runner has same angular velocity, diameter of outer periphery is large when compared to inner diameter.
advertisement

10. In outward radial flow reaction turbine if angle made by absolute velocity with its tangent is 90 degrees and component of whirl is zero at inlet is _______________
a) Radial inlet discharge
b) Radial outlet discharge
c) Flow ratio
d) Speed ratio
View Answer

Answer: a
Explanation: if angle made by absolute velocity with its tangent is 90 degrees and component of whirl is zero at inlet in radial flow reaction then total velocity will be flow velocity.

11. In outward radial flow reaction turbine if thickness is considered then discharge is ____________
a) (P1-n*t)*b1*Vf1
b) (P2-n*t)*b2*Vf2
c) (P1-n*t)*b2*Vf2
d) Both (P1-n*t)*b1*Vf1 & (P2-n*t)*b2*Vf2
View Answer

Answer: d
Explanation: Discharge of radial flow reaction turbine is product of perimeter of runner, thickness, whirl velocity, at inlet as well as outlet runner vanes. If n blades of thickness t is considered then discharge is (P1-n*t)*b1*Vf1.
Where, P1=perimeter of runner at inlet, P2=perimeter of runner at outlet, b=width, Vf=flow velocity, n=number of blades and t=thickness of blades.

12. The main difference between reaction turbine and outward radial flow reaction turbine is water flows __________
a) Radial direction
b) Radially inward
c) Radially outward
d) Axial direction
View Answer

Answer: b
Explanation: The name itself indicates the type of flow that is radial direction but the thing that is unknown is whether it is radially inward or outwards.

13. In outward radial flow reaction turbine the ratio of tangential wheel at inlet to given velocity of jet is known as ___________
a) Speed ratio
b) Flow ratio
c) Discharge
d) Radial discharge
View Answer

Answer: b
Explanation: Flow ratio is known as ratio of tangential wheel at inlet to given velocity of jet and it is scalar quantity.

14. Conical diffuser draft tube is also called_______
a) Straight divergent tube
b) Simple elbow tube
c) Thermal tube
d) Elbow tube with varying cross section
View Answer

Answer: a
Explanation: Conical diffuser draft tube is one of the most commonly used drafts tubes in the Kaplan turbine. It works as an outlet at the Kaplan turbine. Conical diffuser draft tube is also called straight divergent tube.

15. Steam turbine converts energy into________
a) Electrical work
b) Mechanical work
c) Chemical work
d) Thermal work
View Answer

Answer: b
Explanation: Turbine extracts energy and converts it into useful work. Turbine is a vortex related device. It means turbulence. Steam turbine converts energy into mechanical work by extracting thermal energy from pressurized steam.

16. Most common application of steam turbine is _______
a) Motor
b) Generator
c) Pump
d) Filter
View Answer

Answer: b
Explanation: Since the turbine generates rotary motion, it is best suited for the use of electrical generator. It is used to drive an electrical generator. Now a days, the maximum usage for generation of electricity is done by using an electrical generator.

17. Conical diffuser draft tube consists of conical diffuser with angles of______
a) 10 degrees
b) 20 degrees
c) 30 degrees
d) 40 degrees
View Answer

Answer: a
Explanation: Conical diffuser draft tube is one of the most commonly used drafts tubes in the Kaplan turbine. Conical diffuser draft tube consists of conical diffuser with angles less than or equal to 10 degrees.

18. What is the purpose of a conical diffuser?
a) To prevent flow separation
b) To avoid Pressure drag
c) To prevent rejection of heat
d) To increase efficiency
View Answer

Answer: a
Explanation: Conical diffuser draft tube is one of the most commonly used drafts tubes in the Kaplan turbine. It is called so because it consists of a conical diffuser. The main function of the diffuser is to prevent flow separation.

19. What is the efficiency of conical diffuser draft tube?
a) 30
b) 50
c) 70
d) 90
View Answer

Answer: d
Explanation: Conical diffuser draft tube is one of the most commonly used drafts tubes in the Kaplan turbine. It is called so because it consists of a conical diffuser. The main function of the diffuser is to prevent flow separation. The efficiency of conical diffuser draft tube is 90 percent.

20. The simple elbow draft tube is placed close to the_______
a) Head race
b) Tail race
c) Tank
d) Nozzle
View Answer

Answer: b
Explanation: The simple elbow draft tube is placed close to the tail race. It consists of an extended elbow type tube. It is mainly used in the Kaplan turbine. It is placed close to the tail race of the turbine.

21. Turbine that consists of moving nozzles and with fixed nozzles is called as__________
a) Impulse turbine
b) Curtis turbine
c) Rateau turbine
d) Reaction turbine
View Answer

Answer: d
Explanation: A turbine that consists of moving nozzles which are alternating with the fixed nozzles is called as a reaction turbine. When the steam hits the nozzle, the pressure is decreased and the temperature is increased.

22. An example of reaction turbine is________
a) Parsons turbine
b) Curtis turbine
c) Rateau turbine
d) Pelton wheel
View Answer

Answer: a
Explanation: A turbine that consists of moving nozzles which are alternating with the fixed nozzles is called as a reaction turbine. When the steam hits the nozzle, the pressure is decreased and the temperature is increased. It is also called as Parson’s turbine.

23. When we arrange turbine blades in multiple stages it is called ________
a) Pressure change
b) Vane deviation
c) Compounding
d) Pressure ratio
View Answer

Answer: c
Explanation: When we arrange turbine blades in multiple stages it is called as compounding. Compounding plays an essential role in turbines. It has various plus points.

24. Compounding is needed to ___________
a) Increase Pressure
b) Decrease temperature
c) Change volume
d) Increase efficiency
View Answer

Answer: d
Explanation: Compounding is needed to improve efficiencies at low speeds. When we arrange turbine blades in multiple stages it is called as compounding. Compounding plays an essential role in turbines.

25. Which among the following is not a type of compounding?
a) Pressure
b) Temperature
c) Pressure velocity
d) Velocity
View Answer

Answer: b
Explanation: Temperature is not a type of compounding. The three important types of compounding are pressure compounding, velocity compounding and pressure- velocity compounding.

26. Newtons second law describes the transfer of energy through impulse turbines.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Before the fluid reaches the turbine, the pressure head is converted into its velocity head by accelerating the fluid with a nozzle. Thus, Newtons second law describes the transfer of energy through impulse turbines.

27. Inner radial flow extracts energy from _____
a) Turbine blades
b) Moving fluid
c) Pressure change
d) Temperature increase
View Answer

Answer: b
Explanation: Inner radial flow extracts energy from moving fluid of a turbine. It also helps in determine the efficiency of the turbine blades.

28. Reaction turbines develop torque by reacting to the gas or fluids pressure or mass.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Reaction turbines develop torque by reacting to the gas or fluids pressure or mass. The pressure or the gas of a fluid changes during this as it contains the working fluid acts on the turbine stages.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hydraulic Machines.

To practice all areas of Hydraulic Machines for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.