Hydraulic Machines Questions and Answers – Multistage Centrifugal Pumps for High Heads

«
»

This set of Hydraulic Machines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Multistage Centrifugal Pumps for High Heads”.

1. A multistage centrifugal pumps has more than two _______
a) Pumps
b) Impellers
c) Turbines
d) Magnetic pumps
View Answer

Answer: b
Explanation: A multistage centrifugal pumps has more than two impellers. The multistage centrifugal is similar to the centrifugal pumps working.

2. The impeller is mounted on a ________
a) Draft tube
b) Throttle bush
c) Stuffing box
d) Shaft
View Answer

Answer: d
Explanation: The impeller is mounted on one shaft or different shaft. A multistage centrifugal pump has more than two impellers. The multistage centrifugal is similar to the centrifugal pumps working.

3. At each stage the fluid is directed ________
a) Towards the centre
b) Away the centre
c) Towards the surface
d) Away from the centre
View Answer

Answer: a
Explanation: At each stage in the centrifugal pump, the fluid is directed to towards the centre. A multistage centrifugal pump has more than two impellers. The multistage centrifugal is similar to the centrifugal pumps working.
advertisement
advertisement

4. If the cylinder is filled with fuel or air it is said to be ___________
a) 100% efficient
b) Transfer efficient
c) Nil efficient
d) Flow effective
View Answer

Answer: a
Explanation: If the cylinder is filled with fuel or air, it is said to be 100 percent efficient. It plays a major role in regulating the flow of fluid.

5. SOH in a pump stands for_______
a) Shut Off head
b) Shut off heat
c) Shut off hybrid
d) Set off head
View Answer

Answer: a
Explanation: SOH in a pump stands for Shut OFF head. The shut off head is located at the maximum head of the pipe.

6. At higher pressures, the impeller is connected in _______
a) Series
b) Parallel
c) Equilibrium
d) Series and parallel
View Answer

Answer: a
Explanation: At higher pressures, the impeller is connected in series. The impeller is mounted on one shaft or different shaft. A multistage centrifugal pump has more than two impellers. The multistage centrifugal is similar to the centrifugal pumps working.

7. When the flow output is higher, impellers are connected in________
a) Series
b) Parallel
c) Equilibrium
d) Series and parallel
View Answer

Answer: b
Explanation: When the flow output is higher, impellers are connected in parallel. The impeller is mounted on one shaft or different shaft. A multistage centrifugal pump has more than two impellers. The multistage centrifugal is similar to the centrifugal pumps working.
advertisement

8. The point at which piping system controls the flow rate is called ______
a) Pressure point
b) Static lift
c) Operating point
d) Flow point
View Answer

Answer: c
Explanation: The point at which piping system controls the flow rate is called operating point of the pump. It plays a major role in controlling the piping system before regulation.

9. What is the common application of multistage centrifugal pump?
a) Mineral industries
b) Boiler feed water pump
c) Removes ores
d) Detects oil
View Answer

Answer: b
Explanation: The most common application of multistage centrifugal pump is boiler feed water pump.
advertisement

10. A multistage centrifugal pump produces a pressure of __________
a) 10 Pa
b) 100 MPa
c) 21 MPa
d) 150 MPa
View Answer

Answer: c
Explanation: A multistage centrifugal pump produces a pressure of 21 MPa. A multistage centrifugal pump has more than two impellers. The multistage centrifugal is similar to the centrifugal pumps working.

11. All energy that is transferred from the fluid is derived from ________
a) Electrical energy
b) Mechanical energy
c) Thermal energy
d) Chemical energy
View Answer

Answer: b
Explanation: All energy that is transferred from the fluid is derived from Mechanical energy. A multistage centrifugal pump has more than two impellers. The multistage centrifugal is similar to the centrifugal pumps working.

12. The point at which the centrifugal pump operates at maximum efficiency is called _______
a) Duty point
b) Flow point
c) Static point
d) Operating point
View Answer

Answer: a
Explanation: The point at which the centrifugal pump operates at maximum efficiency is called duty point. It is determined by the flow rate of the pump.

13. The energy transferred can be measured by isentropic compression.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The energy transferred in a centrifugal pump can be measured by isentropic compression. The multistage centrifugal is similar to the centrifugal pumps working.

14. What does TDH stand for?
a) Total dynamic head
b) Total depth head
c) Tight drum head
d) Target dynamic head
View Answer

Answer: a
Explanation: TDH stands for total dynamic head. It is total height at which fluid is to be pumped for maximum effiency.

15. The mechanical energy is developed by the impeller.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The mechanical energy is developed by the impeller. The energy transferred in a centrifugal pump can be measured by isentropic compression. The multistage centrifugal is similar to the centrifugal pumps working. Thus, it is true.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hydraulic Machines.

To practice all areas of Hydraulic Machines, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.