Hydraulic Machines Questions and Answers – Hydraulic Lift and Hydraulic Crane

«
»

This set of Hydraulic Machines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Hydraulic Lift and Hydraulic Crane”.

1. In a hydraulic lift ______ is fixed on the crown of the sliding ram where the carried load is located.
a) Cage
b) Wire rope
c) Pulleys
d) Jiggers
View Answer

Answer: a
Explanation: Cage is present at the crown of the sliding ram where the carried load is placed. A cage is robust and sturdy. It will provide the required mechanical support for the carried load.

2. When fluid is subjected to _______ it is pushed into the cylindrical chamber which gives the ram gets a push in the upward direction.
a) Pressure
b) Force
c) Momentum
d) Acceleration
View Answer

Answer: a
Explanation: When high pressure is applied to the fluid, it is pushed into the cylinder. This high pressure is responsible for providing the required thrust to the ram in the upward direction. As a result, the working fluid is always placed under high pressure.

3. ______ is attached to the fixed cylindrical chamber which moves in the upward or downward direction.
a) Jiggers
b) Sliding Ram
c) Crown
d) Pulley
View Answer

Answer: b
Explanation: Sliding ram Is attached to the fixed cylinder. It enables the cylinder to move in the upward or downward direction. It also has a cage attached to it for mechanical robustness.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. The two types of pulleys in a hydraulic lift are ______ and ______
a) fixed, fixed
b) movable, fixed
c) movable, movable
d) semi-movable, movable
View Answer

Answer: b
Explanation: The two types of pulleys available are fixed pulley and movable pulley. The one end of both the pulleys is connected to the sliding ram. The other end of the pulleys is connected to the fixed cylinder.

5. _________ is attached to the wall of the floor, where the sliding ram moves upwards or downwards depending on how the pressure is applied.
a) Cage
b) Fixed cylinder
c) Pulleys
d) shaft
View Answer

Answer: b
Explanation: The fixed cylinder is attached to the wall of the floor. It is connected to the sliding ram. This cylinder is stationary, whereas the sliding ram can reciprocate depending on how the pressure is applied.

6. Working period is defined as the ratio of the height of lift to the ___________
a) acceleration of the lift
b) pressure of the lift
c) velocity of the lift
d) displacement of the lift.
View Answer

Answer: c
Explanation: The reciprocal of the ratio of the velocity of the lift to the height of the lift is defined as the working period. This implies that the ratio of the height of the lift to the velocity of the lift is the working period. The greater the working period, the lesser is the velocity of the lift and vice versa.

7. Idle period of lift is defined as the difference of the total time taken for one operation and the _____ of the lift.
a) Working period
b) Stationary period
c) Active period
d) Passive period
View Answer

Answer: a
Explanation: Idle period of a lift is defined as the difference of the total time taken for a single operation and the working period of the lift. For a constant time, the greater the working period, the lesser is the idle period. The ratio of the height of the lift to the velocity of the lift is the working period.
advertisement

8. Due to the arrangement of hydraulic jigger, the ________ rotates
a) Fixed cylinder
b) Sliding contact
c) Fluid
d) Pulley
View Answer

Answer: d
Explanation: Pulley rotates because of the arrangement of the jiggers. The fixed cylinder, as the name suggests, is stationary. The sliding contact is only capable of translatory motion, and not rotatory. The fluid doesn’t rotate. Hence, the answer is narrowed down to pulley.

9. In a hydraulic system the development of pressure is by variable displacement pump and _____
a) stationary pump
b) fixed pump
c) gear pump
d) motor pump
View Answer

Answer: c
Explanation: The two pumps in a hydraulic crane are variable displacement pump and gear pump. The most commonly used pumps in hydraulic cranes are two gear pumps. They provide the required pressure to pressurize the fluid.
advertisement

10. In a hydraulic crane __________ is the component mainly responsible for lifting.
a) Boom
b) Counter-weights
c) Jib
d) Rotex Gear
View Answer

Answer: a
Explanation: Boom is the main component for lifting in hydraulic cranes. It is mechanically robust and strong. It provides the adequate support needed for lifting objects. It is designed so as to withstand heavy weights.

11. ________ helps in indicating the maximum lifting limit of the crane.
a) Jib
b) Gear
c) Shaft
d) Load moment indicator
View Answer

Answer: d
Explanation: Load moment indicator helps in indicating the maximum lifting limit of the crane. It is a set of lights. These lights start flashing when the maximum limit is reached, thereby indicating a precaution.

12. Out of the ________ a lattice structure called jib projects out.
a) Boom
b) Pump
c) Gear
d) Out-triggers
View Answer

Answer: a
Explanation: Out of the boom, the jib projects out. It is a lattice structure that provides support to the boom. It is an essential component of the boom.

13. ________ allows the rotation of the boom.
a) Rotex gear
b) Jib
c) Motor
d) Pump
View Answer

Answer: a
Explanation: Rotex gear allows the rotation of the boom. It is a very large sized gear that is placed under the cab. It provides mobility to the boom.

14. _______ restricts the crane from tipping.
a) Gear
b) Indicator
c) Counterweights3
d) Boom
View Answer

Answer: c
Explanation: Counterweights restricts the crane from tipping when the lifts take place. They are multi-ton weights. They are usually positioned in the rear side of the cab.

15. The pressure generated by a counterweight gear pump is ______
a) 1200 psi
b) 1300 psi
c) 1400 psi
d) 1500 psi
View Answer

Answer: c
Explanation: The pressure given out by a counterweight gear pump is 1400 psi. The counterweights are installed to restrict the crane from tipping. A hydraulic lift is used to add or remove them from their place.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hydraulic Machines.

To practice all areas of Hydraulic Machines, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.