Hydraulic Machines Questions and Answers – Governing of Turbines – 1

«
»

This set of Hydraulic Machines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Governing of Turbines – 1”.

1. In nozzle governing, the flow rate of steam is regulated by _________
a) Nozzles
b) Pumping
c) Drafting
d) Intercooling
View Answer

Answer: a
Explanation: The process of controlling the flow rate of a substance is called as governing. It is done by maintaining the speed of rotation at a constant rate. In nozzle governing, the flow rate of steam is regulated by nozzles.

2. The flow rate of steam is controlled by regulating the _________
a) Steam
b) Pressure
c) Temperature
d) Speed
View Answer

Answer: b
Explanation: The process of controlling the flow rate is called as governing. It is done to maintain its speed at a constant rate during rotation of the turbine rotor. The flow rate of steam is controlled by regulating the pressure.

3. The main function of nozzle is to __________
a) Varying temperatures
b) Pressure variations
c) Load variations
d) Heat variations
View Answer

Answer: b
Explanation: The main function of nozzle is to vary the pressure of fluid passing through the nozzle. It is done by opening and shutting the sets of nozzles. Thus, its main function is to regulate pressure of the fluid.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. What is primary objective of steam turbine governing?
a) Maintain constant speed
b) Maintain constant pressure
c) Maintain constant temperature
d) Maintain constant expansion
View Answer

Answer: a
Explanation: The primary objective of steam turbine governing is to maintain a constant speed at varying loads. That means, irrespective of the load that is developed in the turbine, the speed remains a constant.

5. What is the purpose of a steam turbine governing?
a) Controls speed
b) Controls flow rate
c) Controls volume
d) Controls discharge
View Answer

Answer: b
Explanation: The main purpose of the steam turbine governing is to control the flow rate of steam in the turbine. It also helps in regulating the load that is developed.

6. Which among the following control the flow rate?
a) Valve
b) Pump
c) Head
d) Tank pipe
View Answer

Answer: a
Explanation: Flow rate of the tank is controlled by the valve. The actuation of individual valve closes. This corresponds to the set of nozzle thereby controlling the actual flow rate of the fluid passing through the valve.

7. The advantage of nozzle governing is that no regulating pressure is applied.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The advantage of nozzle governing is that no regulating pressure is applied. The actuation of individual valve closes the corresponding set of nozzle. Thus, controlling the flow rate.
advertisement

8. During the steam turbine governing, what remains a constant?
a) Speed of rotation
b) Flow rate
c) Pump head
d) Volume of fluid
View Answer

Answer: a
Explanation: During the steam turbine governing the speed of rotation remains a constant. The main purpose of the steam turbine governing is to control the flow rate of steam in the turbine. It also helps in regulating the load that is developed.

9. When do we apply by pass governing?
a) When turbine is overloaded
b) When Unit speed decreases
c) When Unit power increases
d) When Unit pressure decreases
View Answer

Answer: a
Explanation: The main purpose of by pass governing is taken into full action when the turbine is overloaded for short durations. This happens occasionally in the working of the turbine. During this, a bypass valve is used.
advertisement

10. When bypass valve is opened to _______
a) Increase Pressure
b) Increase Unit speed
c) Increase Unit power
d) Increase the amount of fresh steam
View Answer

Answer: d
Explanation: When a by pass valve is opened, a fresh steam is introduced into the turbine, thereby increasing the amount of fresh steam. The main purpose of by pass governing is taken into full action when the turbine is overloaded for short durations.

11. What is the unit of steam rate?
a) kg
b) kg/m
c) kg/kWh
d) N/m
View Answer

Answer: c
Explanation: The unit of stream is equal to kg/kWh. In the process of throttle governing, it is denoted by the symbol ‘a’. The variation of the steam consumption rate with the turbine load during governing is linear.

12. With the increase in load, Energy in the turbine ________
a) Decreases
b) Increases
c) Remains same
d) Independent
View Answer

Answer: a
Explanation: When there is an increase in the load, the energy in the turbine is drained off. Thus, to increase the energy, the by pass valve is opened to increase the amount of fresh steam entry. This increases the energy in the turbine.

13. Combination governing involves usage of two or more governing.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Yes, Combination governing involves usage of two or more governing. Most usage is the by pass and the nozzle governing as they tend to match the load on the turbine. Thus, increasing its efficiency.

14. When the mechanical speed of the shaft increases beyond 110 percent, we use _________
a) Throttle governing
b) Steam governing
c) Nozzle governing
d) Emergency governing
View Answer

Answer: d
Explanation: When the mechanical speed of the shaft increases beyond 110 percent, we use emergency governing. These governors come into action only when there are emergencies in the turbine.

15. When the balancing of the turbine is disturbed, we use ________
a) Throttle governing
b) Steam governing
c) Nozzle governing
d) Emergency governing
View Answer

Answer: d
Explanation: When the balancing of the turbine is disturbed, we use emergency governing. These governors come into action only when there are emergencies in the turbine.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hydraulic Machines.

To practice all areas of Hydraulic Machines, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.