Hydraulic Machines Questions and Answers – Classification of Hydraulic Turbines – 2

«
»

This set of Hydraulic Machines Questions and Answers for Freshers focuses on ” Classification of Hydraulic Turbines – 2″.

1. Hydraulic turbines are classified based on ____________
a) Energy available at inlet of turbine
b) Direction of flow through vanes
c) Head at inlet of turbine
d) Energy available, Direction of flow, Head at inlet.
View Answer

Answer: d
Explanation: Hydraulic Turbines can be classified on any basis like energy supplied, direction of flow, and head at inlet.

2. Impulse turbine and reaction turbine are classified based on?
a) Type of energy at inlet
b) Direction of flow through runner
c) Head at inlet of turbine
d) Specific speed of turbine
View Answer

Answer: a
Explanation: In impulse turbine, pressure energy firstly converts into kinetic energy but in reaction turbine pressure change of water is present only when it passes through the rotor of the turbine.

3. Tangential flow, axial flow, radial flow turbines are classified based on?
a) Type of energy at inlet
b) Direction of flow through runner
c) Head at inlet of turbine
d) Specific speed of turbine
View Answer

Answer: b
Explanation: Different types of flow of water classify turbines into tangential, axial, radial flow.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. High head, low head and medium head turbines are classified based on ____________
a) Type of energy at inlet
b) Direction of flow through runner
c) Head at inlet of turbine
d) Specific speed of turbine
View Answer

Answer: c
Explanation: Different heads of turbines classifies turbines based on their heads, namely Kaplan, Francis, Pelton.

5. Low specific speed, high specific speed and medium specific speed are classified based on ____________
a) Type of energy at inlet
b) Direction of flow through runner
c) Head at inlet of turbine
d) Specific speed of turbine
View Answer

Answer: d
Explanation: Different specific speed of turbines classifies turbines based on their heads, namely Kaplan, Francis, Pelton.

6. If energy available at inlet of turbine is only kinetic energy then it is classified based on ____________
a) Type of energy at inlet
b) Direction of flow through runner
c) Head at inlet of turbine
d) Specific speed of turbine
View Answer

Answer: a
Explanation: When there is energy such as kinetic energy at inlet, turbines is classified based on their energies at inlet. In this case, it is an impulse turbine.

7. If water flows in radial direction at inlet of runner and leaves axially at outlet then turbine is named as ____________
a) Tangential flow turbine
b) Axial flow turbine
c) Radial flow turbine
d) Mixed flow turbine
View Answer

Answer: d
Explanation: In a mixed flow turbine, water enters in radial direction and exits axially.
advertisement

8. Pelton turbine is operated under_________
a) Low head and high discharge
b) High head and low discharge
c) Medium head and high discharge
d) Medium head and medium discharge
View Answer

Answer: b
Explanation: Based on heads and discharges, turbines are classified into Pelton, Francis or Kaplan. Pelton has high head and low discharge.

9. Kaplan turbine is operated under __________
a) Low head and high discharge
b) High head and low discharge
c) Medium head and high discharge
d) Medium head and medium discharge
View Answer

Answer: a
Explanation: Based on heads and discharges, turbines are classified into Pelton, Francis or Kaplan. Kaplan has low head and high discharge.
advertisement

10. Medium specific speed of turbine implies _____________
a) Pelton turbine
b) Kaplan turbine
c) Francis turbine
d) Propeller turbine
View Answer

Answer: c
Explanation: Francis turbine is a widely used turbine. It has a medium specific speed.

11. High specific speed of turbine implies that it is ___________
a) Francis turbine
b) Propeller turbine
c) Pelton turbine
d) Kaplan turbine
View Answer

Answer: d
Explanation: Kaplan turbines have high specific speeds compared to Francis and Pelton turbines.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hydraulic Machines.

To practice all areas of Hydraulic Machines for Freshers, here is complete set of1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.