Hydraulic Machines Questions and Answers – Design of Pelton Wheel

«
»

This set of Hydraulic Machines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Design of Pelton Wheel”.

1. Design of Pelton wheel means the following data is to be determined.
a) Width of buckets
b) Depth of buckets
c) Number of buckets
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: In design of Pelton wheel we determine diameter of jet, diameter of runner, Width of buckets, Depth of buckets, Number of buckets on runner.

2. The width of buckets of Pelton wheel is _________________
a) 2 times diameter of jet
b) 3 times diameter of jet
c) 4 times diameter of jet
d) 5 times diameter of jet
View Answer

Answer: d
Explanation: To obtain Pelton wheel of higher efficiency, width of buckets is specified as 5 times diameter of jet by considering several experimental observations.

3. The depth of buckets of Pelton wheel ____________
a) 1.2 times diameter of jet
b) 1.3 times diameter of jet
c) 1.4 times diameter of jet
d) 1.5 times diameter of jet
View Answer

Answer: a
Explanation: To obtain Pelton wheel of higher efficiency, depth of buckets is specified as 1.2 times diameter of jet by considering several experimental observations.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. The ratio of pitch diameter of Pelton wheel to diameter of jet is known as ___________
a) Speed ratio
b) Jet ratio
c) Velocity ratio
d) Co-efficient of velocity
View Answer

Answer: b
Explanation: The ratio of pitch diameter of Pelton wheel to diameter of jet is known as jet ratio.

5. Find the diameter of jet D, if jet ratio m and diameter of jet d are given as 10 and 125mm.
a) 1.25 meters
b) 1.5 meters
c) 2 meters
d) 1.2 meters
View Answer

Answer: a
Explanation: Expression for jet ratio is m=D/d which is 10*0.125= 1.25 meters.

6. The number of buckets of Pelton wheel is 25 and diameter of runner is 1.5meters then calculate diameter of jet is ___________
a) 80mm
b) 85mm
c) 90mm
d) 82mm
View Answer

Answer: b
Explanation: The expression for measuring number of buckets is 15 + diameter of runner/2 times diameter of jet by using this expression we get diameter of jet as 85mm.

7. In most of cases the value of jet ratio is _______________
a) 10
b) 11
c) 12
d) 13
View Answer

Answer: c
Explanation: Jet ratio is 12 because in most of Pelton turbines diameter of runner is 12 times the diameter of jet.
advertisement

8. Number of buckets on runner of Pelton wheel is given by expression? (D-diameter of runner and d- diameter of jet)
a) 15 + D/2d
b) 15 + 3D/2d
c) 15 + D/d
d) 15 + 2D/d
View Answer

Answer: a
Explanation: To obtain Pelton wheel of higher efficiency, number of buckets is specified as 15 + D/2d by considering several experimental observations.

9. ____________ is obtained by dividing total rate of flow through the turbine by rate of flow through single jet.
a) Number of jets
b) Diameter of jets
c) Velocity of jets
d) Speed ratio
View Answer

Answer: a
Explanation: Total discharge is sum of individual discharges hence, by dividing total rate of flow through the turbine by rate of flow through single jet we get number of jets.
advertisement

10. If diameter of jet is 85mm and diameter of runner is 1.5 meter then calculate width of buckets.
a) 400mm
b) 500mm
c) 420mm
d) 425mm
View Answer

Answer: d
Explanation: The expression for measuring width of buckets is 5*diameter of jet, which is 5*85=425mm.

11. If diameter of jet is 85mm and diameter of runner is 1.5 meter then depth of buckets is ___________
a) 100mm
b) 105mm
c) 106mm
d) 102mm
View Answer

Answer: d
Explanation: The expression for measuring depth of buckets is 1.2*diameter of jet, which is 1.2*85=102mm.

12. If diameter of jet is 85mm and diameter of runner is 1.5 meter then calculate number of buckets on Pelton wheel approximately
a) 20
b) 22
c) 23
d) 25
View Answer

Answer: d
Explanation: The expression for measuring number of buckets is 15 + diameter of runner/2 time’s diameter of jet, which are 15 + 1.5/2*0.085.

13. The width of Pelton wheel should be 5 times the diameter of jet?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: To obtain Pelton wheel of higher efficiency, width of buckets is specified as 5 times diameter of jet by considering several experimental observations.

14. The ratio of diameter of jet to diameter of runner is _____________
a) 1:3
b) 1:6
c) 1:5
d) 3:4
View Answer

Answer: b
Explanation: To obtain Pelton wheel of higher efficiency, diameter of runner is 5 times diameter of jet by considering several experimental observations.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hydraulic Machines.

To practice all areas of Hydraulic Machines, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.