Hydraulic Machines Questions and Answers – Net Positive Suction Head – NPSH

«
»

This set of Hydraulic Machines Questions and Answers for Campus interviews focuses on “Net Positive Suction Head – NPSH”.

1. In hydraulic head, NPSH is used for the analysis of __________
a) Adiabatic expansion
b) Priming
c) Wear
d) Cavitation
View Answer

Answer: d
Explanation: In hydraulic head, net positive circuit is used for the analysis of cavitation. It determines the cavitation present in the centrifugal pump by different methods.
advertisement

2. NPSH is the difference between _______
a) Suction pressure and vapour pressure
b) Vapour pressure and suction pressure
c) Suction pressure and heat
d) Shaft and head
View Answer

Answer: a
Explanation: NPSH is defined as the difference suction pressure and vapour pressure. It is called as the net positive suction head.

3. What can NPSH be used to determine _______
a) Friction characteristics
b) Pipe diameter
c) Cavitation
d) Thermal expansion
View Answer

Answer: c
Explanation: NPSH is used to determine the cavitation in pumps. NPSH is defined as the difference suction pressure and vapour pressure. It is called as the net positive suction head.

4. The measure of how close the fluid is to the given point is called _________
a) Flashing
b) Darcy’s factor
c) Transfer temperature
d) Heizenberg’s factor
View Answer

Answer: a
Explanation: The measure of how close the fluid is to the given point is called flashing. It is one of the major methods in the NPSH to determine the cavitation.

5. What is the dimension for Darcy’s friction factor?
a) kg/m
b) N/mm
c) kg
d) Dimensionless
View Answer

Answer: d
Explanation: Darcy’s friction factor is dimensionless. It is one of the major applications in Fluid dynamics. The energy usage in pumping installation is determined by Friction characteristics. Thus, it is dimensionless.
advertisement

6. NPSH is relevant ________
a) Outside the pumps
b) Inside the pumps
c) Away from the pumps
d) Series and parallel with the pumps
View Answer

Answer: a
Explanation: NPSH is relevant inside the pumps. hydraulic head, net positive circuit is used for the analysis of cavitation. It determines the cavitation present in the centrifugal pump by different methods.

7. With the increase in cavitation, the drag coefficient of the impeller ______
a) Increases
b) Decreases
c) Same
d) Independent
View Answer

Answer: a
Explanation: With the increase in cavitation, the drag coefficient of the impeller increases. When the flow output is higher, impellers are connected in parallel. The impeller is mounted on one shaft or different shaft.

8. What is the full form of NPSH in a pump?
a) Net pressure suction head
b) Net positive suction head
c) Non-pressure suction head
d) Net pressure super head
View Answer

Answer: b
Explanation: The full form of NPSH is Net positive suction head. The head added by the pump is a sum of static lift. Thus, corresponds to the efficient working of the pump. Higher the NPSH, more efficient the pump is.

9. When the NPSH is low, it leads to ________
a) Breaking
b) Wear
c) Corrosion
d) Cavitation
View Answer

Answer: d
Explanation: When the NPSH is low, it leads to cavitation. Cavitation is one of the major drawbacks that are seen in a centrifugal pump. There are various other problems as well. But, cavitation is due to low NPSH.
advertisement

10. What is positive suction head?
a) Draft tube is above
b) Pump pressure is above
c) Liquid level is above
d) Turbine head is above
View Answer

Answer: c
Explanation: Positive suction head is defined as the point in which the liquid level is above the centre line of the pump.

11. NPSHr is determined by using ______
a) Pump pressure
b) PumpLinx
c) Heat transfer
d) Chemical energy
View Answer

Answer: b
Explanation: NPSHr of a pump can be determined by using Pumplinx. The full form of NPSH is Net positive suction head. The head added by the pump is a sum of static lift.

12. Corrosion in the pump is developed due to _______
a) Pressure of air
b) Fluid properties
c) Draft tube
d) Tank dimensions
View Answer

Answer: b
Explanation: Corrosion in the pump is developed due to fluid properties. The flow of fluid plays a major role in determining the corrosion developed. Fluid flow can broadly be classified into laminar and turbulent depending on its Reynolds number.

13. Calculation of NPSH in a turbine is different from the calculation of NPSH in a pump.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Calculation of NPSH in a turbine is different from the calculation of NPSH in a pump. It is mainly because the point at which the cavitation will first occur is in a different place.
advertisement

14. If we use two lower capacity pumps in parallel, cavitation ________
a) Increases
b) Decreases
c) Same
d) Independent
View Answer

Answer: b
Explanation: If we use two lower capacity pumps in parallel, cavitation decreases. It happens when the NPSh value is bought in its safety limit.

15. Vapour pressure is strongly dependent on temperature in a pump.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Yes, Vapour pressure is strongly dependent on temperature in a pump. It will thus increase the net positive suction head of the centrifugal pump.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hydraulic Machines.

To practice all areas of Hydraulic Machines for Campus Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn