Hydraulic Machines Questions and Answers – Reciprocating Pumps

«
»

This set of Hydraulic Machines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Reciprocating Pumps”.

1. Reciprocating pump is a ________
a) Negative displacement pump
b) Positive displacement pump
c) Diaphragm pump
d) Emulsion pump
View Answer

Answer: b
Explanation: Reciprocation pump is a type of positive displacement pump. It has a piston pump, plunger and diaphragm. Reciprocating pumps have a good life provided that they are not left untouched.

2. What happens to the reciprocating pump when left untouched?
a) Efficiency decreases
b) Wear and tear
c) Surface expansion
d) Pressure change
View Answer

Answer: c
Explanation: When left untouched over a period of time, the reciprocating pump undergoes wear and tear. Reciprocating pumps have a good life provided that they are not left untouched.

3. Reciprocating pumps operate by drawing ______ into the chamber
a) Liquid
b) Pressure
c) Heat
d) Electricity
View Answer

Answer: a
Explanation: Reciprocating pumps operate by drawing liquid into the chamber or the cylinder with the help of a piston.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. The cylinder of reciprocating cylinder is made up of _______
a) Cast iron
b) Wrought iron
c) Aluminium
d) Copper
View Answer

Answer: a
Explanation: The cylinder of reciprocating cylinder is made up of cast iron. Sometimes it is also made of steel alloy. The movement of piston is obtained by a connecting rod which connects piston and rotating crank inside the cylinder.

5. The higher discharge valve line holds the discharge valve ________
a) Open
b) Closed
c) Stop functioning
d) Automatic
View Answer

Answer: b
Explanation: The higher discharge valve line holds the discharge valve closed. This helps in maintaining the valve safely.

6. Reciprocating pumps are also called as __________
a) Force pumps
b) Mass Pumps
c) Heat pumps
d) Speed pumps
View Answer

Answer: a
Explanation: Reciprocating pumps are also called as force pumps. It helps to lift the liquid by the help of a pressure and thus it is called as a force pump.

7. Reciprocating pumps are classified according to ___________
a) Drag force
b) Number of cylinders
c) Shock waves
d) Flow speed
View Answer

Answer: b
Explanation: Reciprocating pumps are classified according to the number of cylinders. And also it classified according to the number of piston sides.
advertisement

8. Simple hand operating pump is also called as ______
a) Froth pump
b) Bicycle pump
c) Multistage pumps
d) Centrifugal pumps
View Answer

Answer: b
Explanation: Simple hand operating pump is also called as bicycle pumps. It is the simplest pump that is used to inflate bicycle tires and various sporting balls.

9. Internal cavitation in reciprocating pumps occurs due to __________
a) Drag force
b) Cyclic stress
c) Shock waves
d) Flow speed
View Answer

Answer: c
Explanation: At high pressure, the voids can generate shock waves. Cavitation usually occurs due to the changes in pressure. The pressure change is so rapid that it leads to formation of liquid free layers or cavities that start to affect the overall performance.
advertisement

10. Bicycle pump generates more compression than volume displacement.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Bicycle pump generates more compression than volume displacement. Simple hand operating pump is also called as bicycle pumps. It is the simplest pump that is used to inflate bicycle tires and various sporting balls.

11. Power operated pump in which only one side engages the fluid displacement is called _______
a) Froth pump
b) Single acting
c) Double acting
d) Bicycle pump
View Answer

Answer: b
Explanation: Power operated pump in which only one side engages the fluid displacement is called as single acting reciprocating pump. It consists of piston in only one side of the fluid being displaced.

12. Operation of reciprocating motion is done by a ________ source
a) Power
b) Energy
c) Momentum
d) Inertia
View Answer

Answer: a
Explanation: Operation of reciprocating motion is done by a power source. This power source consists of electric motor or IC engines. Power source gives rotary motion to crank.

13. An up and down back and forth relative linear motion is called __________
a) Reciprocation
b) Rotation
c) Filtration
d) Excavation
View Answer

Answer: a
Explanation: An up and down back and forth relative linear motion is called reciprocation. This is how the piston in a reciprocating pump moves.

14. Power operated pump in which only both sides engage the fluid displacement is called _____
a) Froth pump
b) Single acting
c) Double acting
d) Bicycle pump
View Answer

Answer: c
Explanation: Power operated pump in which both the side engages the fluid displacement is called as double acting reciprocating pump. It consists of piston in both the side of the fluid being displaced.

15. High pressure reciprocating pumps are generally from 1500 HP.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Yes, it is true. High pressure reciprocating pumps are generally, from 1500 HP. They have a pressure of 20000 PSI and flow rates up to 1000 GPM.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hydraulic Machines.

To practice all areas of Hydraulic Machines, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.