Hydraulic Machines Questions and Answers – Main Parts of Centrifugal Pumps

«
»

This set of Hydraulic Machines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Main Parts of Centrifugal Pumps”.

1. A gear pump uses ___________
a) Petrochemical pumps
b) Meshing of gears
c) Froth pumps
d) Airlift pumps
View Answer

Answer: b
Explanation: A gear pump uses meshing of gears. This meshing is done to pump fluid by displacement. Gear pumps are widely used in chemical installations.

2. The fundamental significance of all the turbomachinery is _______
a) Conservation of momentum
b) Conservation of mass
c) Conservation of heat
d) Conservation of speed
View Answer

Answer: a
Explanation: The fundamental significance of all the turbomachinery is the conservation of momentum. It plays an important role in various turbomachinery.

3. The most common pump used for hydraulic fluid power application is __________
a) Centrifugal pumps
b) Gear pump
c) Froth pumps
d) Airlift pumps
View Answer

Answer: b
Explanation: The most common pump used for hydraulic fluid power application is gear pump. A gear pump uses meshing of gears. This meshing is done to pump fluid by displacement. Gear pumps are widely used in chemical installations.
advertisement
advertisement

4. The change of angular momentum in a pump is equal to the _________
a) Sum of speeds
b) Sum of individual momentum
c) Sum of temperatures
d) Sum of energy transferred from a body
View Answer

Answer: b
Explanation: The change of angular momentum in a pump is equal to the sum of individual momentum.

5. Conservation of angular momentum is described by _______
a) Newtons equation
b) Euler’s equation
c) Rutherford’s equation
d) Maxim equation
View Answer

Answer: b
Explanation: Conservation of angular momentum is described by Euler’s equation. It states that the change of angular momentum in a pump is equal to the sum of individual momentum.

6. Gear pumps are mainly used in chemical installations because they pump ________
a) High viscosity fluids
b) High density fluids
c) High pressure fluids
d) High temperature fluids
View Answer

Answer: a
Explanation: Gear pumps are mainly used in chemical installations because they pump high viscosity fluids. They use two external spur gears for this purpose.

7. Gear pumps convert rotational kinetic energy to hydrodynamic energy.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Gear pumps are used to transport fluids. They transport fluids by conversion of energies. Gear pumps transport fluids by converting rotational Kinetic energy to hydrodynamic energy.
advertisement

8. The inlet passage of centrifugal pump is controlled by ________
a) Gate
b) Head race
c) Turbine
d) Pump
View Answer

Answer: a
Explanation: The inlet passage of water entry is controlled by the gate opening. The gate opening is an opening that sends only a percentage of fluid through the inlet passages for water to enter to the turbine.

9. Absolute exit velocity in a pump is denoted as ______
a) c2
b) v2
c) p2
d) w2
View Answer

Answer: a
Explanation: Absolute exit velocity in a pump is denoted as ‘c2’.
advertisement

10. Gear pumps are used to transport ________
a) Pressure
b) Speed
c) Power
d) Fluid
View Answer

Answer: d
Explanation: Gear pumps are used to transport fluids. They transport fluids by conversion of energies. A gear pump uses meshing of gears. This meshing is done to pump fluid by displacement. Gear pumps are widely used in chemical installations.

11. Vertical Centrifugal pumps are also called as _________
a) Cantilever pumps
b) Hydrodynamic pump
c) Mechanical pump
d) Hydroelectric pump
View Answer

Answer: a
Explanation: Vertical Centrifugal pumps are also called as cantilever pumps.

12. With the increase in load, Energy in the turbine________
a) Decreases
b) Increases
c) Remains same
d) Independent
View Answer

Answer: a
Explanation: When there is an increase in the load, the energy in the turbine is drained off. Thus, to increase the energy, the by pass valve is opened to increase the amount of fresh steam entry. This increases the energy in the turbine.

13. The rotational kinetic energy comes from ______
a) Engine motor
b) Pump
c) Tank
d) Draft tube
View Answer

Answer: a
Explanation: Centrifugal pumps transport fluids by converting rotational Kinetic energy to hydrodynamic energy. The rotational kinetic energy comes from engine or electrical motor.

14. When the balancing of the turbine is disturbed, we use ________
a) Throttle governing
b) Steam governing
c) Nozzle governing
d) Emergency governing
View Answer

Answer: d
Explanation: When the balancing of the turbine is disturbed, we use emergency governing. These governors come into action only when there are emergencies in the turbine.

15. Gear pumps are ___________
a) Tangential flow pumps
b) Positive displacement pumps
c) Negative displacement pumps
d) Radial pumps
View Answer

Answer: a
Explanation: Gear pumps are positive displacement pumps or fixed displacement pumps. This means that they pump at a constant amount of fluid each revolution.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hydraulic Machines.

To practice all areas of Hydraulic Machines, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.