Hydraulic Machines Questions and Answers – Heads in a Turbine

«
»

This set of Hydraulic Machines Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Heads in a Turbine”.

1. Among the following which turbine requires more head?
a) Pelton Turbine
b) Kaplan Turbine
c) Francis turbine
d) Tube Turbine
View Answer

Answer: a
Explanation: Except Pelton remaining are reaction turbines, in impulse pressure energy is constant and only available energy is kinetic energy which is directly proportional to head.

2. Total head of turbines is_______
a) Pressure head + Static head
b) Kinetic head + Static head
c) Static head + Pressure head
d) Pressure head + Kinetic head + Static head
View Answer

Answer: d
Explanation: Generally total is calculated as sum of pressure head, static head and kinetic head.

3. Head under which Kaplan turbine is operated______
a) 10-70 meters
b) 70 -100 meters
c) 100-200 meters
d) Above 200 meters
View Answer

Answer: a
Explanation: Kaplan turbine is reaction turbine and it operates at low head 10-70 meters and output power is 5-200 MW.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Head under which Francis turbine is operated?
a) 10-70 meters
b) 70-100 meters
c) 100-200 meters
d) 40-600 meters
View Answer

Answer: d
Explanation: Francis turbine is also reaction turbine but pressure energy is less when compared with Kaplan turbine. Hence head is between 40 and 600 meters.

5. The turbine is preferred for 0 to 25 m head of water?
a) Pelton wheel
b) Kaplan turbine
c) Tube turbine
d) Francis turbine
View Answer

Answer: b
Explanation: Kaplan is reaction turbine and its range of operation is between 10-70 meters which has output range between 5-200 MW.

6. Under what head is Pelton turbine operated?
a) 20-50 meters
b) 15-2000 meters
c) 60-200 meters
d) 50-500 meters
View Answer

Answer: b
Explanation: Pelton turbine is an impulse turbine only energy available is kinetic energy which is proportional to head, hence it requires high head. Theoretically there is no limit to max value of head.

7. _____________ is difference between head race and tail race.
a) Gross head
b) Net head
c) Net positive suction head
d) Manometric head
View Answer

Answer: a
Explanation: Gross head is the difference in elevation of water levels of fore bay and tail race.
advertisement

8. The head available at inlet of turbine is ____________
a) Net positive suction head
b) Gross head
c) Net head
d) Manometric head
View Answer

Answer: c
Explanation: It is the available effective head used for production. This is also called as static gross head.

9. Head lost due to friction is given by k*f*L*v*v/D*2g where f- friction coefficient, L- length of pen stock, D- diameter of penstock and” k” is constant and its value is ____________
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: c
Explanation: The constant determined from the given formula is 4.
advertisement

10. The difference between gross head and friction losses is ____________
a) Net head
b) Gross head
c) Manometric head
d) Net positive suction head
View Answer

Answer: a
Explanation: Net head is the effective head used to calculate power production. It includes the elimination of frictional losses from the gross head.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Hydraulic Machines.

To practice all areas of Hydraulic Machines, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.