Chemical Process Calculation Questions and Answers – Bypass and Purge

«
»

This set of Chemical Process Calculation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Bypass and Purge”.

1. A ____________ stream is one that skips one or more stages of the process and goes directly to another downstream stage.
a) Recycle
b) Purge
c) Bypass
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c

advertisement

Explanation: A Bypass stream is one that skips one or more stages of the process and goes directly to another downstream stage.

2. A ___________ stream is a stream bled off from the process to remove an accumulation of inerts or unwanted material.
a) Recycle
b) Purge
c) Bypass
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: A Purge stream is a stream bled off from the process to remove an accumulation of inerts or unwanted material.

3-4. For the given process
chemical-process-calculation-questions-answers-bypass-purge-q3

3. What is A in the process?
a) Recycle
b) Purge
c) Bypass
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Material that leaves a process unit that is the downstream and is returned to the same unit is called recycle.
advertisement

4. What is B in the process?
a) Recycle
b) Purge
c) Bypass
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: A Purge stream is a stream bled off from the process to remove an accumulation of inerts or unwanted material.

5. For the given process, A is
chemical-process-calculation-questions-answers-bypass-purge-q5
a) Recycle
b) Purge
c) Bypass
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: A Bypass stream is one that skips one or more stages of the process and goes directly to another downstream stage.

6. A bypass stream does pass through __________
a) Mixer
b) Process
c) Separator
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: A bypass stream directly goes from divider to separator skipping the process.

7. For the given process, how many recycle streams are there
chemical-process-calculation-questions-answers-bypass-purge-q7
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: a
Explanation: Material that leaves a process unit that is the downstream and is returned to the same unit is called recycle.
advertisement

8. A bypass stream can be used to control the composition of a final exit stream. The statement is
a) True
b) False
c) Always False
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: A bypass stream can be used to control the composition of a final exit stream from a unit by mixing the bypass stream and the unit exit stream in suitable proportion to obtain the desired final composition.

9. Purge stream comes from?
a) Feed stream
b) Product stream
c) Recycle stream
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Purge stream is the removal of unwanted material from the recycle stream.

10. Process simulators are used for the activities like process design, process analysis.
The above given statement is
a) Correct
b) Incorrect
c) Depends on the process
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Process simulation is a model-based representation of chemical, physical, biological, and other technical processes and unit operations in software.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Calculation.
To practice all areas of Chemical Process Calculation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn