Chemical Process Calculation Questions and Answers – Conversion of Units-I

«
»

This set of Chemical Process Calculation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Conversion of Units-I”.

1. __________ are statements of equivalent values of different units in the form of ratios.
a) Fraction factor
b) Conversion factor
c) Expand factor
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Conversion factor are statements of equivalent values of different units in the form of ratios.
advertisement

2. Which one is an incorrect conversion
a) 1 inch = 2.54 cm
b) 1 mile = 5280 ft.
c) 1 ft. = 12 inch
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All above mentioned are correct conversions of length.

3. A car is travelling with a speed of 550 ft/sec. How fast it is going in miles per hour?
a) 375
b) 750
c) 900
d) 1800
View Answer

Answer: a
Explanation: 1 mile = 5280 ft and 1 hour = 3600 sec.

4. 30 (in)(cm2)/(yr)(s)(lbm)(ft2) to all SI units.
a) 5.72×10-11
b) 4.76×10-12
c) 8.73×10-11
d) 4.45×10-12
View Answer

Answer: a
Explanation: 1 lbm = 454 g, 1 ft = 12×2054 centimetres and 1yr = 365×24×60×60 sec.
advertisement

5. Oil is flowing through a 4 in.-diameter pipe having a velocity of 6 ft/sec. The flow rate gallon per minute and kinetic energy of water in (ft)(lbf)/lbm are respectively?
a) 469.92 and 1.12
b) 352.44 and 0.84
c) 234.96 and 0.56
d) 117.48 and 0.28
View Answer

Answer: c
Explanation: K.E. = 0.5mv2 and Q = Av.

6. What is the potential energy of a box in (ft)(lbf), kept on a wall having a height 20 ft above the surface? Assume that the mass of the box is 100 lb.
a) 1000
b) 2000
c) 3000
d) 4000
View Answer

Answer: b
Explanation: PE = mgh, g = 32.2 ft/s2.

7. What is the value of 200 ft3/min in mile3/day?
a) 0.95×10-6
b) 1.95×10-6
c) 0.95×106
d) 1.95×106
View Answer

Answer: b
Explanation: 1 mile = 5280 ft and 1 day = 24*60 minutes.
advertisement

8. 1.5 nm. is equal to
a) 1.5*10^-8 dm
b) 0.15 Angstrom
c) 5.9*10^-10 in
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: 1 in. = 2.54 cm, 1 Angstrom = 10*^-10 meter, 1 meter = 0.1 dm.

9. Acceleration of gravity in AE system is equal to
a) 0.32174 ft/s2
b) 3.2174 ft/s2
c) 32.174 ft/s2
d) 321.74 ft/s2
View Answer

Answer: c
Explanation: Acceleration of gravity in AE system is equal to 32.174 ft/s2.

10. Fundamental unit for the length in metric system is
a) cm
b) m
c) in
d) yd
View Answer

Answer: b
Explanation: Fundamental unit for the length in metric system is meter (m).

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Calculation.
To practice all areas of Chemical Process Calculation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn