Chemical Process Calculation Questions and Answers – Density and specific gravity-II

«
»

This set of Chemical Process Calculation Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Density and specific gravity-II”.

1-3. A material having molecular weight 190, in the production of the given material the exit stream from the reactor containing water and the drug flows at a rate of 15.5 L/min. The material concentration is 32.2% in water. The specific gravity of the solution is 1.2.
1. What is density g/cm3 of the solution?
a) 1.2
b) 0.83
c) 12.4
d) 2.5
View Answer

Answer: a
Explanation: Specific gravity is the ratio of the density of a material to the density of a reference material.
advertisement

2. Concentration of the material in kg/L in the exit stream
a) 0.3864
b) 0.2033
c) 4.0673
d) 0.7728
View Answer

Answer: a
Explanation: Take 1 min. basis and then using the flow rate of liquid, density of liquid and percentage of material calculate the concentration.

3. Flow rate of the material in kg/min.
a) 0.262
b) 0.252
c) 0.242
d) 0.232
View Answer

Answer: a
Explanation: Take 1 min. basis and then using molecular weight of material, flow rate and percentage of material, calculate flow rate.
advertisement
advertisement

4. The density of material is 5 kg/cm3. What is its specific volume cm3/kg?
a) 0.2
b) 0.5
c) 5.0
d) 1.0
View Answer

Answer: a
Explanation: Inverse of density is specific volume.

5. The specific weight is also known as ________
a) Specific density
b) Specific volume
c) Weight density
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The specific weight is also known as weight density.
advertisement

6. The specific gravity of water is taken as
a) 0.01
b) 0.1
c) 1
d) 10
View Answer

Answer: c
Explanation: While measuring the specific gravity of liquids, it is measured with respect to water.

7. Two statements are given as
I: Specific density is dimensionless.
II: When salt is added to water, density of the solution will increase.
Number of correct statement is
a) 0
b) 1
c) 2
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Specific density is the ratio of two densities and when salt is added to water, a high density material is added so finally the density rises .
advertisement

8. An object has specific gravity greater than 1. When it is kept on the surface of water, the object would
a) Sink
b) Float
c) Half part of the object floats
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: With respect to water, the specific gravity is greater than one so the density of the object is more than that of water.

9-10. A rectangular block measures 2 x 5 x 8 centimetres. Mass of the block is 66 grams.
9. Density of the block is?
a) 0.625 gm/cm3
b) 0.825 gm/cm3
c) 1.125 gm/cm3
d) 2.225 gm/cm3
View Answer

Answer: b
Explanation: Density is the ratio of mass and volume of the block.
advertisement

10. Specific gravity is?
a) 0.625
b) 0.825
c) 1.125
d) 2.225
View Answer

Answer: b
Explanation: Specific density = 0.825/1 = 0.825, where the density of water is 1 gm/cm3.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Chemical Process Calculation.
To practice all areas of Chemical Process Calculation, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter