Power Plant Questions and Answers – Fission Analysis – II

«
»

This set of Power Plant Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Fission Analysis – II”.

1. The half-life of H3 radioisotope is?
a) 12.26 yr
b) 5730 yr
c) 76 min
d) 28.1 yr
View Answer

Answer: a
Explanation: The Half-life of tritium radioisotope is 12.26 years.
advertisement

2. Readily fissile isotopes have ___________ half-lives.
a) short
b) long
c) both
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: As the isotopes are fissile, naturally they will have more half-life.

3. The unit superseding Curie as the unit of Radioactivity is?
a) Decibel
b) Hectare
c) Becquerel
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Becquerel signifies number of disintegrations per second, much similar to the unit Curie.

4. A series of radioactive fissions is called a?
a) Fission Row
b) Fission Chain
c) Fission Column
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: A series of radioactive fission reactions is called a Fission Chain.

5. Beta decay is usually accompanied by?
a) alpha decay
b) beta decay
c) gamma decay
d) gamma radiation
View Answer

Answer: d
Explanation: The entire beta decay process involves the release of gamma radiation apart from various factors.
advertisement

6. The amount of energy in MW-days produced of each metric tonne of fuel is?
a) fuel ignition
b) fuel burnup
c) fuel Chain
d) fuel Column
View Answer

Answer: b
Explanation: Fuel burnup is the amount of energy in MW-days produced of each metric tonne of fuel.

7. The number of newly born neutrons in an uncontrolled fission reaction is?
a) 2
b) 2.5
c) 2.47
d) 2.38
View Answer

Answer: c
Explanation: The number of newly born neutrons in an uncontrolled fission reaction is 2.47.

8. The process of losing speed of newly born neutrons on collision with other freshly produced neutrons & other obstacles in the way is called?
a) Dispersion
b) Diversion
c) Deviation
d) Scattering
View Answer

Answer: d
Explanation: The process of losing speed of newly born neutrons on collision with other freshly produced neutrons & other obstacles in the way is called Scattering.

9. In terms of speed, the newly produced neutrons are classed into how many types?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: b
Explanation: In terms of speed, the newly produced neutrons are classed in many types which are Fast, Slow & Intermediate moving neutrons.
advertisement

10. The velocity of a fast moving neutron is?
a) 2 m/s
b) 2.4 x 1010 m/s
c) 4.4 x 1010 m/s
d) 4.4 x 106 m/s
View Answer

Answer: d
Explanation: The velocity of the newly produced fast moving neutron is 4.4 x 106 m/s.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Power Plant Engineering.

To practice all areas of Power Plant Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn