Power Plant Questions and Answers – Kaplan, Francis and Deriaz Turbines – I

«
»

This set of Power Plant Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Kaplan, Francis and Deriaz Turbines – I”.

1. Kinematic similarity is said to exist between the model and the prototype, if both of them __________
a) are equal in size and shape
b) have identical velocities
c) are identical in shape, but differ only in size
d) have identical forces
View Answer

Answer: b
Explanation: Kinematic similarity is said to exist between the model and the prototype, if both of them have identical velocities.
advertisement

2. The impeller of a centrifugal pump may have __________
a) vortex casing
b) volute casing
c) volute casing with guide blades
d) any of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The impeller of a centrifugal pump may have vortex casing, volute casing & volute casing with guide blades.

3. In a Francis turbine runner, the number of blades are generally between __________
a) 2 to 4
b) 8 to 16
c) 4 to 8
d) 16 to 24
View Answer

Answer: d
Explanation: In a Francis turbine runner, the number of blades are generally between 16 to 24.

4. The hydraulic efficiency of a reaction turbine is the ratio of __________
a) actual work available at the turbine to energy imparted to the wheel
b) power produced by the turbine to the energy actually supplied by the turbine
c) work done on the wheel to the energy actually supplied to the turbine
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The hydraulic efficiency of a reaction turbine, is the ratio of work done on the wheel to the energy supplied to the turbine.

5. If the ratios of the corresponding forces acting at corresponding points are equal, then the model and the prototype are said to have __________
a) kinematic similarity
b) geometric similarity
c) dynamic similarity
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: If the ratios of the corresponding forces acting at corresponding points are equal, then the model and the prototype are said to have dynamic similarly.
advertisement

6. In a reciprocating pump, air vessels are used to __________
a) increase delivery head
b) reduce suction head
c) smoothen the flow
d) reduce acceleration head
View Answer

Answer: d
Explanation: In a reciprocating pump, air vessels are used to reduce acceleration head.

7. The ratio of quantity of liquid discharged per second from the pump to the quantity of liquid passing per second through the impeller is known as?
a) overall efficiency
b) volumetric efficiency
c) manometric efficiency
d) mechanical efficiency
View Answer

Answer: b
Explanation: The ratio of quantity of liquid discharged per second from the pump to the quantity of liquid passing per second through the impeller is known as volumetric efficiency.

8. The working of which of the following hydraulic units is based on Pascal’s law?
a) Hydraulic coupling
b) Air lift pump
c) Jet pump
d) Hydraulic press
View Answer

Answer: d
Explanation: The working of which of the following hydraulic units is based on Pascal’s law Hydraulic press.

9. Which of the following pump is generally used to pump highly viscous fluid?
a) Air lift pump
b) Centrifugal pump
c) Screw pump
d) Reciprocating pump
View Answer

Answer: a
Explanation: Air lift pump is used to pump highly viscous fluids up the height.

advertisement

10. The maximum efficiency of jet propulsion of a ship with inlet orifices at right angles to the direction of motion of ship, will be?
a) 40%
b) 50%
c) 60%
d) 80%
View Answer

Answer: b
Explanation: maximum efficiency of jet propulsion of a ship with inlet orifices at right angles to the direction of motion of ship is 50%.

11. By fitting an air vessel to the reciprocating pump, there is always a saving of work done and subsequently saving of power. This saving in case of a single acting reciprocating pump is?
a) 84.8%
b) 74.8%
c) 64.8%
d) 54.8%
View Answer

Answer: a
Explanation: Required percentage saving is 84.8%.

12. A Pelton wheel working under a constant head and discharge, has maximum efficiency when the speed ratio is?
a) 0.26
b) 0.36
c) 0.46
d) 0.56
View Answer

Answer: d
Explanation: The maximum speed ratio of a Pelton wheel turbine is 0.56.

13. The cups at the periphery of the Pelton wheel are __________
a) equiangular
b) equidistant
c) equimolar
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The buckets in a Pelton Turbine are equidistant.

advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Power Plant Engineering.

To practice all areas of Power Plant Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn