Power Plant Questions and Answers – Coal Firing Systems – II

This set of Power Plant Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Coal Firing Systems – II”.

1. Presence of free moisture in coal is most disadvantageous during __________
a) combustion of fire slacks on the grates
b) its pulverisation
c) handling (e.g. when emptying wagons)
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: As pulverisation of coal is a power consuming process, the presence of free moisture in coal is most disadvantageous.

2. Abrasion index of blast furnace coke should be around __________ percent.
a) 20
b) 35
c) 80
d) 55
View Answer

Answer: c
Explanation: Abrasion index of blast furnace coke should be around 80 percent. More this abrasion index, which is an indicator of Abrasion; more is the combustibility.

3. Which of the following petrographic constituents of coal is non-coking?
a) Durain
b) Vitrain
c) Clarain
d) Fussain
View Answer

Answer: d
Explanation: Among the mentioned petrographic constituents, Fussain is non-coking.
advertisement
advertisement

4. ‘Fat’ coal means a coal having __________
a) low ash content
b) non-smoking tendency
c) high volatile matter
d) low calorific value
View Answer

Answer: c
Explanation: ‘Fat’ coal means a coal having high volatile matter.

5. Initial pressure of oxygen introduced into the ‘bomb’ of the bomb calorimeter for determination of calorific value of coal/fuel oil may be around __________ atm.
a) 20-30
b) 60-65
c) 95-100
d) 3-5
View Answer

Answer: a
Explanation: Initial pressure of oxygen introduced into the ‘bomb’ of the bomb calorimeter for determination of calorific value of coal/fuel oil may be around 20-30 atm.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. Proximate analysis of coal determines its __________ content.
a) moisture, ash, sulphur & volatile matter
b) moisture, volatile matter, ash & fixed carbon
c) moisture, sulphur, nitrogen & fixed carbon
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Proximate analysis of coal determines its moisture, volatile matter, ash & fixed carbon content.

7. If the specific heat of gaseous products of combustion of a fuel is high, the abiabatic flame temperature will be?
a) very high, if the fuel is of low calorific value
b) low
c) high
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: If the specific heat of gaseous products of combustion of a fuel is high, the abiabatic flame temperature will below.
advertisement

8. “Overfire burning” in a furnace is a phenomenon characterised by the __________
a) burning of carbon monoxide and other incombustibles in upper zone of furnace by supplying more air
b) supply of excess fuel
c) supply of excess air
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: “Overfire burning” in a furnace is a phenomenon characterised by the burning of carbon monoxide and other incombustibles in upper zone of furnace by supplying more air.

9. Atomising steam to fuel oil ratio in a burner should be around __________
a) 0.5
b) 1.5
c) 2.5
d) 3.5
View Answer

Answer: a
Explanation: A low atomising fuel oil ratio is favourable enough to ensure good combustion.
advertisement

10. Presence of free moisture in coal during its high temperature carbonisation __________
a) increases the loss of fine coal dust from the ovens when charging
b) protects the volatile products from pyrolysis (cracking) in the presence of hot coke and hot oven walls
c) reduces the coking time
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The presence of free moisture in coal during its high temperature carbonisation protects the volatile products from pyrolysis (cracking) in the presence of hot coke and hot oven walls.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Power Plant Engineering.

To practice all areas of Power Plant Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.