Power Plant Questions and Answers – Electricity Generation – I

«
»

This set of Power Plant Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Electricity Generation – I”.

1. Convergent part of the nozzle is usually sharp while the divergent one is?
a) slopy
b) gradual
c) both the above mentioned
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The divergent part of the nozzle is gradual in comparison to the convergent part.
advertisement

2. What is another name of converging nozzle?
a) diverging nozzle
b) subsonic nozzle
c) supersonic nozzle
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Another name of converging nozzle is Subsonic Nozzle.

3. Based on the type of applications, the nozzles are divided into?
a) 3 types
b) 4 types
c) 2 types
d) 5 types
View Answer

Answer: c
Explanation: There are 2 types of nozzles based on their applications, namely Reamed & Foil nozzles.

4. Which of the following is used in high pressure impulses stages of steam turbine?
a) Reamed Nozzles
b) Foil Nozzles
c) Both the above mentioned
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Reamed nozzle is used in high pressure impulses stages of steam turbine.

5. Angle of divergence in reamed nozzles is?
a) 10 deg
b) 12 deg
c) 14 deg
d) 16 deg
View Answer

Answer: b
Explanation: The angle of divergence in reamed nozzles is approx. 12 degrees.
advertisement

6. The nozzle formed by curved airfoil sections is called?
a) Curved nozzle
b) Airfoil Nozzle
c) Foil nozzle
d) Reamed nozzle
View Answer

Answer: c
Explanation: Foil nozzle is the nozzle formed by curved air foil sections.

7. There are mainly _______ types of turbines?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: a
Explanation: There are mainly two types of Turbines- Impulse & Reaction Turbine.

8. Moving blades are placed next to?
a) Fixed blades
b) Nozzle
c) Nozzle vanes
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Moving blades are positioned next to the nozzle vanes to allow sufficient flow.

9. The incoming steam inside the turbine goes into?
a) Steam vanes
b) Steam chest
c) Nozzle vanes
d) Moving blades
View Answer

Answer: b
Explanation: The incoming steam is housed into the steam chest situated just below the steam inlet.

10. One row of nozzles followed by one row of blades is called?
a) a group of turbine
b) a step of turbine
c) a process of turbine
d) a stage of turbine
View Answer

Answer: d
Explanation: One row of nozzles followed by one row of blades is called a stage of Turbine.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Power Plant Engineering.

To practice all areas of Power Plant Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn