Power Plant Questions and Answers – Steam Generator Types – II

«
»

This set of Power Plant Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Steam Generator Types – II”.

1. The boiler in which the tubes are surrounded by hot gases is called ___________
a) fire tube boiler
b) water tube boiler
c) both fire and water tube boiler
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: A water tube boiler is a boiler in which the cool water containing water tubes are surrounded by hot gases.
advertisement

2. Which of these is not a type of steam generator depending upon the kind of applications?
a) utility steam generators
b) marine steam generators
c) agricultural steam generators
d) industrial steam generators
View Answer

Answer: c
Explanation: There are three types of steam generators depending upon the type of application which are utility, industrial & marine steam engines.

3. What is the critical pressure of steam in a utility steam generator?
a) 220.2 bar
b) 221.2 bar
c) 222.2 bar
d) 225.2 bar
View Answer

Answer: b
Explanation: The critical pressure of steam in a utility steam generator is 221.2 bar.

4. Which of the following are drumless once-through steam generators?
a) Subcritical steam generator
b) Supercritical steam generators
c) Utility steam generators
d) Marine steam generators
View Answer

Answer: b
Explanation: Supercritical steam generators are drumless once-through steam generators while the subcritical steam generators are the water-tube drum type ones.

5. The subcritical steam generators operate between a pressure ranges of ___________
a) 120-160 bar
b) 100-110 bar
c) 130-180 bar
d) 140- 200 bar
View Answer

Answer: c
Explanation: The subcritical steam generators operate between a pressure range of 130-180 bar.
advertisement

6. The supercritical steam generators operate at a pressure range of ___________
a) 200-240 bar
b) 200-220 bar
c) 220- 240 bar
d) >240 bar
View Answer

Answer: d
Explanation: The supercritical steam generators operate at a pressure range of more than 240 bar.

7. Industrial steam generators operate in a pressure range of ___________
a) 5-105 bar
b) 6-106 bar
c) <5 bar
d) >105 bar
View Answer

Answer: a
Explanation: Industrial steam generators operate in a pressure range of 5-105 bar.

8. Industrial steam generators operate at a steam capacity of ___________
a) 1300 kg/s
b) 1000 kg/s
c) 500 kg/s
d) 125 kg/s
View Answer

Answer: d
Explanation: Industrial steam generators operate at a steam capacity of about 125 kg/s which is lesser than that of utility steam generators.

9. Marine steam generators are ___________ fired.
a) water
b) oil
c) phenol
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Marine steam generators are oil-fired.
advertisement

10. What is the pressure range between which a marine steam generator works?
a) 100-200 bar
b) 60-65 bar
c) 80-100 bar
d) 70-85 bar
View Answer

Answer: b
Explanation: The pressure range between which a marine steam generator works is 60-65 bar.

11. In a fire-tube boiler, the water is in ___________
a) tube
b) shell
c) drum
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: A fire-tube boiler is one in which the hot flue gases flow through the tubes surrounded by water in a shell.

12. In a water-tube boiler, water flows through?
a) drum
b) shell
c) tube
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: In a water-tube boiler, water from a drum flows through the tubes & hot gases flow over them.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Power Plant Engineering.

advertisement

To practice all areas of Power Plant Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn