Power Plant Questions and Answers – Chemical & Nuclear Reactions – II

«
»

This set of Power Plant Mcqs focuses on “Chemical & Nuclear Reactions – II”.

1. Which of the following may be used to measure the rate of nuclear disintegration?
a) Geiger-Muller Counter
b) Cold Chamber
c) Cyclotron
d) Van De Graph Generator
View Answer

Answer: a
Explanation: Geiger-Muller Counter is used to measure the rate of nuclear disintegration.
advertisement

2. The second underground nuclear test was conducted by India at
a) Pokhran
b) Narora
c) Jaisalmer
d) Kalpakkam
View Answer

Answer: a
Explanation: Pokhran was the place where the second underground nuclear test was conducted by India.

3. Which of the following may not need a moderator?
a) Candu Reactor
b) Fast Breeder Reactor
c) Homogeneous Reactor
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Fast Breeder Reactor may not need a moderator.

4. The mass number of an element is not changed, when it emits __________ radiations.
a) α & γ
b) α, β, & γ
c) α & β
d) β & γ
View Answer

Answer: d
Explanation: The mass number of an element is not changed, when it emits β & γ radiations.

5. Which of the following is not a naturally occurring nuclear fuel?
a) Uranium-238
b) Thorium-233
c) Plutonium-239
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Plutonium-239 is an artificial nuclear fuel.

advertisement

6. Which is the most commonly used molten metal for cooling of nuclear reactors?
a) Zinc
b) Sulphur
c) Sodium
d) Manganese
View Answer

Answer: c
Explanation: Sodium is the most commonly used molten metal for cooling of nuclear reactors.

7. One amu is equivalent to?
a) 931 MeV
b) 93.1 eV
c) 9.31 eV
d) 931 J
View Answer

Answer: a
Explanation: 91 MeV constitutes one amu.

8. Fast breeder reactors do not
a) use molten sodium as coolant
b) use fast neutrons for fission
c) use Th-232 as fissile fuel
d) convert fertile material to fissile material
View Answer

Answer: c
Explanation: Fast breeder reactors do not use Thorium-232 as fuel.

9. A boiling water reactor is the one, in which the
a) pressurised water is pumped into the core.
b) coolant water, after being heated in the reactor core, generates steam in a boiler
c) fuel and the coolant are thoroughly mixed to form a homogeneous solution
d) coolant water is allowed to boil in the core of the reactor
View Answer

Answer: d
Explanation: A boiling water reactor is the one, in which the coolant water is allowed to boil in the core of the reactor.
advertisement

10. Commercial power generation from fusion reactor is not yet possible, because
a) it is difficult to initiate fusion reaction
b) the fuel required (e.g. deuterium and tritium) is scarce
c) it is difficult to control fusion reaction
d) quantity of fuel required for initiating fusion reaction is prohibitively high
View Answer

Answer: c
Explanation: As fission reactions are hard to be controlled, the commercial power generation is not yet possible.

11. Which is a fertile nuclear fuel?
a) U-233
b) U-235
c) Pu-239
d) Th-232
View Answer

Answer: d
Explanation: Th-232 is the only fertile nuclear fuel amongst all the mentioned nuclear fuel.

12. Thermal shield is used in high powered nuclear reactors to
a) absorb the fast neutrons
b) protect the walls of the reactor from radiation damage
c) slow down the secondary neutrons
d) protect the fuel element from coming in contact with the coolant
View Answer

Answer: b
Explanation: Thermal shield is used in high powered nuclear reactors to protect the walls of the reactor from radiation damage.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Power Plant Engineering.

advertisement

To practice MCQs on all areas of Power Plant, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn