Power Plant Questions and Answers – Evaporation, Boiler Blowdown and Steam Purity

«
»

This set of Power Plant Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Evaporation, Boiler Blowdown and Steam Purity”.

1. When the circulation of water, in a boiler, is by a centrifugal pump, then the boiler is known as
a) forced circulation boiler
b) externally fired boiler
c) naturally circulation boiler
d) internally fired boiler
View Answer

Answer: a
Explanation: When the circulation of water, in a boiler, is by a centrifugal pump, then the boiler is known as forced circulation boiler.
advertisement

2. A single acting steam engine produces __________ power than that of double acting steam engine
a) equal
b) double
c) half
d) 4 times
View Answer

Answer: c
Explanation: A single acting steam engine produces half power than that of double acting steam engine.

3. Cut-off governing of steam engines is a method of controlling the engine output by varying
a) volume of intake steam
b) pressure of intake steam
c) temperature of intake steam
d) all of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: Cut-off governing of steam engines is a method of controlling the engine output by varying volume of intake steam.

4. A device in which some portion of waste heat of flue gases is recovered to heat the air before it passes to the furnace for combustion purpose, is known as
a) air preheater
b) superheater
c) injector
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: A device in which some portion of waste heat of flue gases is recovered to heat the air before it passes to the furnace for combustion purpose, is knwon as air-preheater.

5. Which of the following statement is correct?
a) Fire tube boilers are internally fired
b) Lancashire boiler is a fire tube boiler
c) Babcock and Wilcox boiler is a water tube boiler
d) All the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: All the mentioned statements are correct.
advertisement

6. In a uniflow engine
a) steam enters and exhausts through the same port
b) steam enters at one end and exhausts at the centre
c) steam enters at the centre and exhausts at the other end
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Steam enters at one end and exhausts at the centre in a Uniflow engine.

7. A safety valve mainly used with locomotive and marine boilers is
a) lever safety valve
b) dead weight safety valve
c) spring loaded safety valve
d) high steam and low water safety valve
View Answer

Answer: c
Explanation: A safety valve mainly used with locomotive and marine boilers is spring loaded safety valve.

8. The power of a boiler may be defined as
a) the amount of water evaporated or steam produced in kg per kg of fuel burnt
b) the ratio of heat actually used in producing the steam to the heat liberated in the furnace
c) the evaporation of 15.653 kg of water per hour from and at 100° C
d) the amount of water evaporated from and at 100° C into dry and saturated steam
View Answer

Answer: a
Explanation: The power of a boiler may be defined as the amount of water evaporated or steam produced in kg per kg of fuel burnt.

9. Which of the following boiler is best suited to meet the fluctuating demand of steam?
a) Cornish boiler
b) Lancashire boiler
c) Locomotive boiler
d) Babcock & Wilcox boiler
View Answer

Answer: c
Explanation: Locomotive Boiler is the best suited to meet the fluctuating demand of steam.
advertisement

10. The diameter of Cornish boiler varies from
a) 1 to 2m
b) 0.5 to 1m
c) 1.25 to 2.5m
d) 2 to 3m
View Answer

Answer: a
Explanation: The diameter of Cornish Boiler varies from 1-2 m.

11. Besides mean effective pressure, the data required to determine the indicated power of an engine include
a) piston diameter, length of stroke and calorific value of fuel
b) piston diameter, specific fuel consumption and Calorific value of fuel
c) piston diameter, length of stroke and speed of rotation
d) specific fuel consumption, speed of rotation and torque
View Answer

Answer: c
Explanation: Besides mean effective pressure, the data required to determine the indicated power of an engine include piston diameter, length of stroke and speed of rotation.

12. A compound steam engine in which the high pressure and low pressure cylinders have common piston rod, is called
a) Tandem type compound engine
b) Woolf type compound engine
c) Receiver type compound engine
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: A compound steam engine in which the high pressure and low pressure cylinders have common piston rod, is called Tandem type compound engine.

13. The average operating pressure of Benson boiler is
a) 200 bar
b) 150 bar
c) 250 bar
d) 100 bar
View Answer

Answer: b
Explanation: The average operating pressure of Benson boiler is 150 bar.
advertisement

14. The function of a safety valve is
a) to indicate the water level inside the boiler to an observer
b) to measure pressure of steam inside the steam boiler
c) to blow off steam when the pressure of steam inside the boiler exceeds the working pressure
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The function of a safety valve is to blow off steam when the pressure of steam inside the boiler exceeds the working pressure.

15. The rate of steam produced in Benson boiler is
a) 250 tonnes/h
b) 175 tonnes/h
c) 100 tonnes/h
d) 135 tonnes/h
View Answer

Answer: d
Explanation: The rate of steam produced in Benson boiler is 135 tonnes/h.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Power Plant Engineering.

To practice all areas of Power Plant Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn