Power Plant Questions and Answers – Supercritical Pressure Cycle and Layout of a Stem Power Plant

«
»

This set of Power Plant Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Supercritical Pressure Cycle and Layout of a Stem Power Plant”.

1. Steam is generated in a _____________ boiler at a pressure above the critical point.
a) simple
b) once through
c) superficial
d) thrice through
View Answer

Answer: b
Explanation: The steam generation in a supercritical pressure cycle is in a once through boiler when the steam is heated at a pressure above the critical point.
advertisement

2. Apart from feedheating, what should a plant have to obtain a gain in thermal efficiency?
a) Lubrication
b) Differential heating
c) Reheating cycles
d) Regenerative cycles
View Answer

Answer: c
Explanation: To obtain a gain in thermal cycle efficiency, apart from the feedheating, there should be multiple number of reheats.

3. The increment in thermal efficiency compared to the corresponding Subcritical cycle is gained at the expanse of?
a) compactness of the plant
b) simplicity of the plant
c) complexity of the plant
d) expanse of the plant
View Answer

Answer: c
Explanation: The increment in thermal efficiency compared to the corresponding Subcritical cycle is gained at the expanse of complexity of the plant. Naturally, more the complexity, more this increment.

4. Which of the following needs to be incorporated to prevent the low pressure turbine exhaust wetness from being excessive?
a) Double regeneration
b) Double carnotization
c) Double reheat
d) Double cooling
View Answer

Answer: c
Explanation: Incorporating double reheat is one way to prevent the low pressure turbine exhaust wetness from being excessive.
advertisement

5. What is the critical point of steam generation in a “once through” boiler?
a) 221.5 bar
b) 221.4 bar
c) 221.3 bar
d) 221.2 bar
View Answer

Answer: d
Explanation: Steam generation in a “once through” boiler is at the critical point of 221.2 bar.

6. In a typical layout of a 215MW reheat power plant, the feed in the boiler is at?
a) 280 degree Centigrade
b) 230 degree Centigrade
c) 238 degree Centigrade
d) 250 degree Centigrade
View Answer

Answer: c
Explanation: In a typical layout of a 215MW reheat power plant, the feed in the boiler is at 238 degree Centigrade.

7. The input to the deaerator is from a __________ pressure feedwater heater.
a) high
b) low
c) medium
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The deaerator input is at low pressure feedwater heater and so the working of the deaerator comes into play.
advertisement

8. The input to the low pressure feedwater heater is from?
a) Drain heater
b) Drain cooler
c) Drain pipe
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: The input to the low pressure feedwater heater comes from the drain cooler which goes to the deaerator.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Power Plant Engineering.

To practice all areas of Power Plant Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn