Power Plant Questions and Answers – Synthetic Fuels, Biomass and Thermodynamic View

This set of Power Plant Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “ASynthetic Fuels, Biomass and Thermodynamic View”.

1. Production of producer gas from coke requires _____________ moles of nitrogen.
a) 3.76
b) 4.51
c) 2.23
d) 3.49
View Answer

Answer: a
Explanation: None.

2. Which of the following mode is not used to liquefy coal?
a) hydrogenation
b) catalytic conversion
c) hydro pyrolysis
d) coal gasification
View Answer

Answer: d
Explanation: In coal gasification, coal is gasified in a situ and the gas is conveyed to the surface. The other processes are methods of coal liquefaction.

3. What are the first products in Fischer-Tropsch process?
a) CO+H2
b) CO2 +H2
c) Coke + H2O
d) Coke
View Answer

Answer: a
Explanation: The first products in Fischer-Tropsch process are carbon monoxide and hydrogen.
advertisement
advertisement

4. ____________ prohibits the use of alcohols directly in petrol engines.
a) high cost and availability
b) low octane number
c) low flash point
d) low calorific value
View Answer

Answer: a
Explanation: High cost is the reason for no use of alcohols in petrol engines.

5. Which of these is not a form of bioconversion route?
a) direct combustion
b) fermentation
c) thermochemical conversion
d) biochemical conversion
View Answer

Answer: b
Explanation: Fermentation is a breakdown of complex molecules in organic compounds. It is a type of biochemical conversion.

6. Which of these is a product of pyrolysis process in dry thermochemical conversion?
a) methane
b) methanol
c) ammonia
d) pyrolytic oils
View Answer

Answer: d
Explanation: Pyrolytic oils, gas and char are the products of pyrolysis process.

7. Which of these is an important measure of performance in for a power plant?
a) NPHR
b) AP
c) NTO
d) HHV
View Answer

Answer: a
Explanation: NPHR- net plant heat rate is the most important measure of performance for power plant. AP-auxillary power NTO-net turbine output NTHR-net turbine heat rate.
advertisement

8. The overall efficiency of a power plant is given by __________
a) 3600/NTO
b) 3600/AP
c) 3600/HHV
d) 3600/NPHR
View Answer

Answer: d
Explanation: The overall efficiency of a power plant is given by ɳ = 3600/NPHR.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Power Plant Engineering.

advertisement

To practice all areas of Power Plant Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.