Power Plant Questions and Answers – Radioactive Decay & Half Life – I

«
»

This set of Power Plant Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Radioactive Decay & Half Life – I”.

1. Fast breeder nuclear reactors using enriched uranium as fuel may contain upto a maximum of __________ percent of U-235 (i.e. fissile material).
a) 15
b) 45
c) 65
d) 85
View Answer

Answer: d
Explanation: Fast breeder nuclear reactors using enriched uranium as fuel may contain upto a maximum of 85 percent of U-235 (i.e. fissile material).
advertisement

2. __________ have the same mass number, but different nuclear charge.
a) Isotones
b) Isobars
c) Isotopes
d) Isoemtropic
View Answer

Answer: b
Explanation: Isobars have the same mass number, but different nuclear charge.

3. Atoms with same number of neutrons, but different number of nucleons are called __________
a) Isobars
b) Isotones
c) Isotopes
d) Isoters
View Answer

Answer: b
Explanation: Atoms with same number of neutrons, but different number of nucleons are called Isotones.

4. The half-life period of a radioactive substance is best determined by counting the number of alpha particles emitted per second in a Geiger Muller counter from its known quantity. If the half-life period of a radioactive substance is one month, then?
a) it will completely disintegrate in two months
b) l/8th of it will remain intact at the end of four months
c) 3/4th of it will disintegrate in two months
d) it will completely disintegrate in four months
View Answer

Answer: a
Explanation: The half-life period of a radioactive substance is best determined by counting the number of alpha particles emitted per second in a Geiger Muller counter from its known quantity. If the half-life period of a radioactive substance is one month, then it will completely disintegrate in two months.

5. Which of the following ores contains maximum percentage of uranium?
a) Rescolite
b) Thorium
c) Pitchblende
d) Carnotite
View Answer

Answer: c
Explanation: Pitchblende contains the maximum percentage of Uranium.
advertisement

6. Percentage of U-238 in natural uranium is around __________
a) 29.71
b) 99.29
c) 0.015
d) 0.71
View Answer

Answer: c
Explanation: Natural Uranium contains around 0.015% of U-238.

7. Uranium ore is currently mined & concentrated at __________
a) Khetri
b) Alwaye
c) Ghatsilla
d) Jadugoda
View Answer

Answer: d
Explanation: Uranium ore is currently mined & concentrated at Jadugoda.

8. Graphite is used in nuclear reactor as __________
a) lubricant
b) fuel
c) retarder of neutron velocity
d) insulation lining of the reactor
View Answer

Answer: c
Explanation: Graphite is used in nuclear reactor as retarder of neutron velocity.

9. A fast breeder reactor employs __________
a) U-235 as a fuel
b) water as a coolant
c) graphite as a moderator
d) none of the mentioned
View Answer

Answer: a
Explanation: U-235 is used as a fuel in a fast breeder reactor.

advertisement

10. A radioactive isotope undergoes decay with respect to time following __________ law.
a) logarithmic
b) exponential
c) inverse square
d) linear
View Answer

Answer: b
Explanation: A radioactive isotope undergoes decay with respect to time following exponential law.

11. U-235 content in enriched uranium, that is normally used in power reactors (e.g., at Tarapur atomic power plant), is about __________ percent.
a) 50
b) 3
c) 85
d) 97
View Answer

Answer: b
Explanation: U-235 content in enriched uranium, that is normally used in power reactors (e.g., at Tarapur atomic power plant), is about 3 percent.

12. The half-life period of a radioactive element is 100 days. After 400 days, one gm of the element will be reduced to __________ gm.
a) 1/2
b) 1/4
c) 1/8
d) 1/16
View Answer

Answer: d
Explanation: The half-life period of a radioactive element is 100 days. After 400 days, one gm of the element will be reduced to1/16 gm.

13. Which of the following is a non-fissile material?
a) Pu-239
b) U-235
c) U-232
d) Th-232
View Answer

Answer: d
Explanation: Of the mentioned fuels, only Th-232 is the fissile nuclear fuel.

advertisement

14. Fast breeder reactors are most usable in India, because of our largest __________ deposits.
a) Uranium
b) Plutonium
c) Thorium
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: Fast breeder reactors are most usable in India, because of our largest Thorium deposits.

15. Which is the main ore of thorium?
a) Magnetite
b) Monazite Sand
c) Pitchblende
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Monazite Sand is the main ore of Thorium.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Power Plant Engineering.

To practice all areas of Power Plant Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn