Food Processing Unit Operations Questions and Answers – Size Reduction – Paddy Rice Milling

«
»

This set of Food Processing Unit Operations Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Size Reduction – Paddy Rice Milling”.

1. What is de-husking?
a) Improving the quality of husk
b) Removing the husk
c) Reducing the quality of husk
d) Removing bran but the husk
View Answer

Answer: b
Explanation: When the husk from rough paddy rice is removed, it is called as rice. The paddy grains are fed betweentwo abrasive surfaces that move at different speeds where the husks are removed by frictional force. Husk accounts for 20% of the paddy weight.

2. What is removed during polishing?
a) Husk and bran
b) Germ and bran
c) Bran and endosperm
d) Endosperm and husk
View Answer

Answer: b
Explanation: White rice is formed by eliminating the germ and the bran layer from the paddy. The bran layer is removed from the kernel through abrasive polisher. Bran removal accounts for 8-10% of the total paddy weight.

3. What is Mist polishing?
a) Spraying water mist on rice
b) Removing fungi on rice
c) Removing bran
d) Removing endosperm
View Answer

Answer: a
Explanation: Mist polishing is the process of spraying afine mist of water with the dust. The mist is retained on the surface of the whitened rice. It improves the gloss of rice without reducing milling yield.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. What affects the milling potential of rice?
a) Contact time and quality
b) Efficiency and quantity
c) Milled rice recovery and quality
d) Quantity and milled rice recovery
View Answer

Answer: c
Explanation: The milling potential of rice depends on the performance of the milled rice recovery and quality. These milling potentials can be due to type of rice, quality condition of rice and pre-milling processes.

5. Which of the following is not the rice milling equipment?
a) Huller mills
b) Disc separator
c) Sheller-Huller mills
d) Sheller-Cone Polisher mills
View Answer

Answer: b
Explanation: The Rice milling is the process that helps in removal of hulls and bran’s from paddy grains to produce polished rice. It uses huller mills, sheller-Huller mills and sheller-Cone Polisher mills.

6. Is paddy and rice same?
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Paddy is converted into rice after the removal of husk. Therefore, paddy is the rice with husk. Rice is an annual crop.

7. What is milling degree?
a) Related to barn
b) Related to husk
c) Related to germ
d) Related to endosperm
View Answer

Answer: b
Explanation: Milling degree is related to barn where it is defined as the measure of the amount of bran removed from the brown rice.
advertisement

8. How is sludge removed from sedimentation tank?
a) Scraper
b) Air
c) Vacuum devices
d) Scraper and vacuum devices
View Answer

Answer: d
Explanation: The Sludge is removed from the sludge zone in sedimentation tank by scraper or vacuum devices which move along the bottom. Low flow velocities are allowed to enter the sludge zone, or else the sludge could be swept up and out of tank.

9. What is the role of aspirators?
a) To remove husks
b) To remove bran
c) To remove germ
d) To remove endosperm
View Answer

Answer: a
Explanation: Aspirators are the equipment used in rice milling for separating the husk from the brown rice and the unhusked paddy.
advertisement

10. Are these statements about the rice milling true?
Statement 1: Sifting is a process to remove impurities from milled rice.
Statement 2: Pre-cleaning is removing of impurities from paddy.
a) True, False
b) True, True
c) False, True
d) False, False
View Answer

Answer: b
Explanation: Shifting is the process where separation of small impurities from the milled rice whereas the pre-cleaning is the process where impurities are removed from the paddy.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Food Processing Unit Operations.

To practice all areas of Food Processing Unit Operations, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.