Food Processing Unit Operations Questions and Answers – Heat Transfer Applications – Batch Heat Exchangers

«
»

This set of Food Processing Unit Operations Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Heat Transfer Applications – Batch Heat Exchangers”.

1. What is heat economizing?
a) The total cost of the heat exchanger and its maintenance cost
b) Interchange heat among the hot and cold fluids to conserve heat energy.
c) The capital cost of the heat exchanger unit
d) Amount of heat produced per day
View Answer

Answer: b
Explanation: Heat economizing can be defined as the Interchange heat among the hot and cold fluids to conserve heat energy. The heat from the hot liquid is transferred to the cool liquid thus reducing the overall cost of the heating mechanism. This is especially achieved when the arrangement is in counter flow mechanism.

2. Who invented the heat exchanger?
a) Dr Richard Seligman
b) George Babcock
c) George Brayton
d) Benjamin Franklin
View Answer

Answer: a
Explanation: Dr Richard Seligman invented heat exchanger. George Babcock invented boiler. George Brayton invented engine. Benjamin Franklin invented electricity.

3. What are the factors to be considered for designing a heat exchanger?
a) Thermal analysis
b) Hydraulic calculations
c) Pressure calculations
d) Thermal analysis and hydraulic calculations
View Answer

Answer: d
Explanation: There are 2 factors to be considered for designing a heat exchanger. They are Thermal analysis and hydraulic calculations. The thermal analysis is a study of the physical and chemical properties of the fluid with respect to temperature under controlled temperature program. Hydraulic analysis refers to the study of fluid under different conditions.
advertisement
advertisement

4. Are these statements about the regenerative heat exchangerstrue?
Statement 1: Regenerators are commonly used in gas/gas heat recovery applications.
Statement 2: Regenerative heat exchangers are also known as capacitive heat exchangers.
a) True, False
b) True, True
c) False, True
d) False, False
View Answer

Answer: b
Explanation: Regenerative heat exchangers are also known as capacitive heat exchangers. The flow path consists of the matrix where heat from the hot fluid is captured in the matrix and then it is released to the cold fluid. Regenerators are commonly used in gas/gas heat recovery applications mainly in power stations. Static and dynamic are the two types of regenerators.

5. What are main advantages of continuous heat exchanger over batch heat exchanger?
a) Efficiency and cost
b) Quantity and cost
c) Efficiency and quality
d) Efficiency and quantity
View Answer

Answer: d
Explanation: The two important merits of continuous heat exchanger over batch heat exchanger are efficiency and quantity. The efficiency of the continuous heat exchanger depends on the continuous cleaning and calibration. The quantity depends on the feed rate which is higher than the batch process. But continuous heat exchanger is expensive than a batch system.

6. Which of the following statements about two-phase heat exchangers are correct?
Statement 1: Two-phase heat exchangers undergo phase change during the heat transfer process.
Statement 2: It is used mainly in water-to-water heat transfer applications.
a) True, False
b) True, True
c) False, True
d) False, False
View Answer

Answer: a
Explanation: Two-phase heat exchangers undergo phase change during the heat transfer process. The phase change occurs in either or both the fluids thus resulting in liquid to gas or gas to liquid change. The two-phase heat exchangers includecondensers, boilers and evaporators.

7. The deposition of any undesired material on heat transfer surfaces is called _____________
a) fouling
b) debris
c) scaling
d) rubble
View Answer

Answer: a
Explanation: The deposition of any undesired material on heat transfer surfaces is called fouling. It refers to the deposit collected on the surfaces of the heat exchanger. It contains organic particles, inorganic particles, microorganisms. This increases the risk of corrosion.
advertisement

8. Which is the common fouling mechanism seen when untreated water is used as the coolant?
a) Biological Fouling
b) Chemical Fouling
c) Corrosion Fouling
d) Freezing Fouling
View Answer

Answer: a
Explanation: Biological Fouling is due to the microorganisms present on heat transfer surfaces. It is a common fouling mechanism seen when untreated water is used as the coolant. A variety range from algae to other microbes can be seen. These microbes are grow into colonies within hours, restricting heat transfer.

9. ___________ results from a chemical reaction involving the heat exchanger surface material.
a) Biological Fouling
b) Chemical Fouling
c) Corrosion Fouling
d) Freezing Fouling
View Answer

Answer: c
Explanation: Corrosion fouling results from a chemical reaction involving the heat exchanger surface material.Biological Fouling is due to the microorganisms present on heat transfer surfaces. Chemical fouling results from chemical reactions of fluid that causes deposition of material on the surface of the heat exchanger. Freezing fouling is seen when one of the component in hot fluid is cooled to near freezing point.
advertisement

10. Is heat exchanger and condenser are same?
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Heat exchanger is the equipment which is used to recover the heat and also transfer of heat takes place in between two fluids. The heat is transferred without any phase change. A condenser is the equipment where the vapor is condensed and converted into liquid. In condenser along with the transfer of heat, phase change also takes place.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Food Processing Unit Operations.

To practice all areas of Food Processing Unit Operations, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.