Food Processing Unit Operations Questions and Answers – Gas Liquid Equilibrium

«
»

This set of Food Processing Unit Operations Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Gas Liquid Equilibrium”.

1. What is VLE?
a) Vapor liquid equal
b) Vapor liquid equilibrium
c) Vapor liquid estimation
d) Vapor liquid enthalpy
View Answer

Answer: b
Explanation: The vapor liquid equilibrium (VLE) defines the distribution of chemical substances between the vapor phase and liquid phase. The equilibrium vapor pressure of a liquid is in overall intensely reliant on temperature.

2. What is the quality in percentage of saturated vapor?
a) 0%
b) 50%
c) 100%
d) 200%
View Answer

Answer: c
Explanation: Vapor quality is the mass fraction in a saturated mixture that is vapor. It has a quality of 100%. Vapor quality is an intensive property. It is used only for single constituent mixes.

3. What is the quality in percentage of saturated liquid?
a) 0%
b) 50%
c) 100%
d) 200%
View Answer

Answer: a
Explanation: Vapor quality is the mass fraction in a saturated mixture that is vapor. It has a quality of 0%. Vapor quality is an intensive property. It is used only for single constituent mixes.
advertisement
advertisement

4. Which of the following are not vapor liquid phase diagrams?
a) Boiling point diagrams
b) Txy, Pxy diagrams
c) Ternary diagrams
d) Freezing point diagrams
View Answer

Answer: d
Explanation: Boiling point diagrams, Txy, Pxy diagrams, ternary diagrams and solubility diagrams are the vapor liquid phase diagrams. These diagrams signify a binary mix and all the compositions are expressed as mole fractions of the more volatile component.

5. What is the alternative name for bubble point temperature?
a) Dew point
b) Initial boiling point
c) Final boiling point
d) Bubble ruptures point
View Answer

Answer: b
Explanation: Bubble point temperature is also called initial boiling point. It is the temperature at a given pressure, when a liquid consisting of two or more components is heated the first bubbles of the vapors are formed.

6. What is the alternative name for dew point temperature?
a) Bubble point tempertaure
b) Initial boiling point
c) Final boiling point
d) Bubble ruptures point
View Answer

Answer: c
Explanation: The alternative name for dew point temperature is Final boiling point. It is the temperature to which air is cooled to become saturated with the water vapor. It is always lower than the air temperature.

7. Are these statements about the Henry’s law true?
Statement 1: Solubility of a gas in a liquid is indirectly proportional to the pressure of the gas.
Statement 2: It is applicable only when the pressure of the gas is not too high.
a) True, False
b) True, True
c) False, True
d) False, False
View Answer

Answer: c
Explanation: Solubility of a gas in a liquid is directly proportional to the pressure of the gas under equilibrium. Henry’s law is applicable only when the pressure of the gas is not too high and temperature is not too low. The gas should not undergo association or dissociation in the solution.
advertisement

8. Which of the gas will not follow Henry’s law?
a) HCl gas
b) Oxygen
c) Hydrogen gas
d) Helium
View Answer

Answer: a
Explanation: HCl gas does not follow Henry’s law as in solution HCl dissociate into ions H+ and Cl. HCl is a strong acid and it interrelates with solvent and readily dissociate into its constituent ions. While Helium, oxygen gas and hydrogen gas do not dissociate on interaction with water so they follow Henry’s law.

9. Which of the following law is applied in respiratory physiology?
a) Raoult’s law
b) Henry’s law
c) Boyle’s law
d) Dalton’s law
View Answer

Answer: b
Explanation: The main application of Henry’s law in respiratory physiology is to forecast gas dissolving in the alveoli and bloodstream during the gas exchange. The amount of oxygen that dissolves into bloodstream is proportional to the partial pressure of oxygen in alveolar air.
advertisement

10. Which of the following is not the application of Henry’s Law?
a) To increase the solubility of carbon dioxide gas in soda water
b) In deep sea scuba diving
c) In respiratory physiology
d) To estimate the contribution of individual components by the system
View Answer

Answer: d
Explanation: The applications of Henry’s Law are 1) Used in soda can packaging. 2) In deep sea scuba diving. 3) In respiratory physiology. Whereas Raoult’s Law is used to estimate the contribution of individual components of a liquid or solid mixture to the total pressure exerted by the system.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Food Processing Unit Operations.

To practice all areas of Food Processing Unit Operations, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.