Food Processing Unit Operations Questions and Answers – Material and Energy Balances

«
»

This set of Food Processing Unit Operations Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Material and Energy Balances”.

1. What type of energy is considered in enthalpy balance?
a) Heat only
b) Heat and mass only
c) Mass only
d) Heat and potential energy only
View Answer

Answer: a
Explanation: Enthalpy balances consider only heat energy. It is concept that is based on the first theorem of thermodynamics applied to the flow systems.

2. Which of the following is considered in a continuous process?
a) Mass balance
b) Energy balance
c) Time
d) Mass balance, energy balance and time
View Answer

Answer: d
Explanation: Mass balances are fundamental to control the processing, particularly in the control of yields of the product. Energy balance is used in examination of each and every stage of a process, even extending over the total food production system from the farm to fork. The time unit is considered in continuous process in three periods. They are startup, continuous processing and close down.

3. A processing unit is producing a product of 100kg which must contain 15% of fat and this is to be made up from component A with 23% of fat and from component B with 5% of fat. What are the proportions in which these should be mixed?
a) 44.4 kg of component A to 55.6kg of component B
b) 67.87kg of component A to 32.13kg of component B
c) 55.6 kg of component A to 44.4kg of component B
d) 32.13kg of component A to 67.87kg of component B
View Answer

Answer: c
Explanation: Let the proportions be X of component A to Y of component B
Then by a mass balance on the fat,
(X × 0.23)+ (Y × 0.05) = (X+Y) × 0.15
A (0.23-0.15) = B (0.15-0.05)
A (0.08) =B (0.10)
A/B= 5/9
Therefore, 100kg of product will have 55.6 kg of component A to 44.4kg of component B.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Are these statements about the mass balance true?
Statement 1: Total mass of the system will remain the same but the constituent’s parts may change.
Statement 2: Chemical and biological changes affect the mass balance of a unit operation.
a) True, False
b) True, True
c) False, True
d) False, False
View Answer

Answer: a
Explanation: Even though chemical and biological changes occur during a process, the total mass of the system will remain the same but the constituent’s parts may change. For example, in browning reaction, the total sugars may reduce but browning compounds in that product increases leading to mass balance.

5. Which heat energy form is called as hidden energy?
a) Specific heat
b) Latent heat
c) Sensible heat
d) Radiation energy
View Answer

Answer: b
Explanation: Latent heat is the also known as hidden energy. It can be defined as the heat that is released or absorbed by a system during constant temperature process called as latent heat.

6. Which of the following statements about First law of thermodynamics are correct?
Statement 1: The First Law of Thermodynamics is a statement of energy conservation.
Statement 2: Energy cannot be created or destroyed it can be converted from one form to another.
a) True, False
b) True, True
c) False, True
d) False, False
View Answer

Answer: b
Explanation: Energy conservation is the main element in the First Law of Thermodynamics where the energy cannot be created or destroyed, it can be converted from one form to another. It can be transferred from body to another. It can occur by heat flow, by transport of mass or performance of work.

7. What type of energy is enthalpy?
a) Internal potential energy
b) Kinetic energy
c) Dynamic kinetic energy
d) It is not a type of energy
View Answer

Answer: d
Explanation: Enthalpy is a thermodynamic quantity and is not a form of energy. It is a measure of amount of energy stored in a system which is equal to internal energy of the system plus the product of pressure and volume.
advertisement

8. What are the properties to be considered for designing a unit operation equipment?
a) Only Physical properties and mechanical properties
b) Only Chemical properties and mechanical properties
c) Only Physical properties and chemical properties
d) Physical, chemical, mechanical properties
View Answer

Answer: d
Explanation: Physical properties, chemical properties, mechanical properties and thermal properties are considered for designing unit operation equipment.

9. How is electric energy calculated in a unit operation?
a) Energy = power × time
b) Energy= power /time
c) Energy = power + time
d)Energy = (power × time) + pressure
View Answer

Answer: a
Explanation:The total amount of the electrical energy can be calculated by multiplying total power used by the equipment and time of the electricity consumed.
advertisement

10. Is heat and temperature same?
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Heat is the total energy of motion of molecules in a component and depends on speed and number of particles. Temperature is the measure of average energy of molecular motion in a component. It does not depend on the size or type of particle.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Food Processing Unit Operations.

To practice all areas of Food Processing Unit Operations, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.