Food Processing Unit Operations Questions and Answers – Crystal Growth

«
»

This set of Advanced Food Processing Unit Operations Questions and Answers focuses on “Crystal Growth”.

1. What causes crystal growth?
a) Vapor
b) Solute
c) Melt
d) Vapor, solution and melt
View Answer

Answer: d
Explanation: Crystals grow in one of three major ways; they are from a vapor, from a solution and from a melt where few molecules or ions come near each other in an appropriate orientation to form a stable submicroscopic aggregate.

2. Why is crystal growth important?
a) Increase the value of the product
b) Increase the size of the compound
c) Information about the structure of compounds
d) Information regarding the quality of product
View Answer

Answer: c
Explanation: Crystals are very important and one of the reasons for the importance is that they give us information regarding the structure of compounds and also the function of the crystals and its effect on other compounds.

3. Which crystal grows the fastest?
a) Table salt
b) Epsom salt
c) Ferro sulphate salt
d) Sea salt
View Answer

Answer: b
Explanation: The simplest and fastest crystals to grow are the Epsom salt (magnesium sulfate) crystals. These salts are used as healing agent and pain reliever.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Are crystals grown in cold temperature?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Warm temperature helps in water evaporation which causes the crystals to grow more quickly. Crystals will still grow in cooler temperatures, but take longer time for the water to evaporate.

5. What is the purpose of seed crystal in crystal growth?
a) Nucleation center
b) Catalyst
c) Solvent
d) Solution
View Answer

Answer: a
Explanation: The seed crystal acts as a nucleation center for the crystal and it promotes the growth of crystal. The orientation of seed crystal regulates the orientation of crystals.

6. Which of the following statements about frozen water are correct?
Statement 1:Water molecules slowed down and arrange themselves into fixed positions.
Statement 2: Water molecules freeze in a triangle pattern.
a) True, False
b) True, True
c) False, True
d) False, False
View Answer

Answer: a
Explanation: When water freezes, the water molecules slowed down arrange themselves into fixed positions. Water molecules freeze in hexagonal pattern and the molecules are further apart than they were in liquid water. The molecules in ice vibrate.

7. What happens when a crystal grows in size?
a) It becomes softer
b) It becomes smoother
c) It becomes rough
d) It becomes coarsely
View Answer

Answer: b
Explanation: As a crystal grows, new atoms attribute easily to the rougher and less stable parts of the surface, but less easily to the flat and stable sides. Therefore, the flat surfaces tend to grow larger and smoother, until the whole crystal surface consists of these plane surfaces.
advertisement

8. At what temperature do ice crystals form?
a) Lower than 0°C
b) More than 0°C
c) At 0°C
d) At 4°C
View Answer

Answer: a
Explanation: There are a number of ways in which ice crystals can form at temperature lower than 0°C. One method contains the rare presence of a particle known as an ice nucleus within a water droplet that acts as a catalyst for freezing.

9. How to prevent sugar from crystallizing?
a) By evaporating
b) By boiling
c) By adding an interferent
d) By adding an humectant
View Answer

Answer: c
Explanation: The crystallization process is prevented by adding an interferent, like acid (vinegar, lemon and tartaric) and also corn syrup and glucose during the boiling procedure.
advertisement

10. Is crystallization dependent on agitation?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The agitation rate had a noticeable effect on size of the crystal. Higher the agitation rates, smaller is the crystal size. The lesser or no agitation leads to bigger size in crystals.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Food Processing Unit Operations.

To practice advanced questions and answers on all areas of Food Processing Unit Operations, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.