Food Processing Unit Operations Questions and Answers – Heat Transfer Applications – Continuous Flow Heat Exchangers

«
»

This set of Food Processing Unit Operations Interview Questions and Answers for freshers focuses on “Heat Transfer Applications – Continuous Flow Heat Exchangers”.

1. What type of heat exchanger used in oil refineries?
a) Shell and tube Heat exchanger
b) Plate heat exchanger
c) Finned tube heat exchanger
d) Plate fin heat exchanger
View Answer

Answer: a
Explanation: Shell and tube Heat exchanger is used in oil refineries and is appropriate for high pressure applications. The hydraulic fluids and the oils in the engines are cooled by using this exchanger. It comprises a number of tubes attached inside a cylindrical shell. The two fluids can transfer the heat where one fluid flows inside the tubes and other fluid flows over the tubes.

2. Air Cooled Heat Exchangers are used in ___________
a) oil refineries
b) vehicles
c) food industries
d) dairy industries
View Answer

Answer: b
Explanation: Air Cooled Heat Exchangers are used in vehicles where stable cool water source is not available. Cool air is provided by air flow due to vehicle movement or by fans.

3. What are the examples of indirect heat exchangers?
a) Shell and tube Heat exchanger, Plate heat exchangers
b) Steam injectors, plate heat exchangers
c) Cooling towers, Plate heat exchangers
d) Steam injectors, cooling towers
View Answer

Answer: a
Explanation: Indirect heat exchanger, the two fluids can transfer the heat where one fluid flows inside the tubes and other fluid flows over the tubes. Shell and tube Heat exchanger, Plate heat exchangers are the examples of indirect heat exchangers. Steam injectors, cooling towers are the examples of direct heat exchangers.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. What are the examples of direct heat exchangers?
a) Shell and tube Heat exchanger, Plate heat exchangers
b) Steam injectors, plate heat exchangers
c) Cooling towers, Plate heat exchangers
d) Steam injectors, cooling towers
View Answer

Answer: d
Explanation: In direct heat exchangers, there is a direct contact between the two immiscible fluids for transferring the heat. Cooling towers, jet condensers, steam injectors are the examples of direct heat exchangers.

5. What type of heat exchanger is used in cryogenic applications?
a) Shell and tube Heat exchanger
b) Plate heat exchanger
c) Finned tube heat exchanger
d) Plate fin heat exchanger
View Answer

Answer: d
Explanation: Plate fin heat exchangeris used in cryogenic applications. They use corrugated fins which are separated by flat plates. These are used in gas-to-gas applications at where it has low pressures and temperatures not above 800°C.

6. Which of the following statements about Printed circuit heat exchanger are correct?
Statement 1: Printed circuit heat exchanger is an example for direct heat exchanger.
Statement 2: It has high heat transfer surface area per unit volume of the exchanger.
a) True, False
b) True, True
c) False, True
d) False, False
View Answer

Answer: c
Explanation: Printed circuit heat exchanger is an example for indirect heat exchanger. It can be used as alternatives to shell and tube heat exchanger. It has high heat transfer surface area per unit volume of the exchanger. It also reduces the energy requirement. But it is expensive than shell and tube units and the fluid needs to be extremely clean or else blockages can occur due to the fine channels. Therefore the fluids are filtered before the feeding into inlet pipe.

7. _____________ consists of a single tube mounted inside another tube.
a) Shell and tube Heat exchanger
b) Plate heat exchanger
c) Double tube heat exchanger
d) Plate fin heat exchanger
View Answer

Answer: c
Explanation: Double pipe heat exchanger contains of two concentric pipes of different diameters. One pipe is for cold fluid and the other one is for hot fluid.The fluid can flowin co-current direction or counter current direction.
advertisement

8. _________ is used as rear header in a U-Tube heat exchanger.
a) M type
b) A type
c) U type
d) D type
View Answer

Answer: a
Explanation: M typeis used as rear header in a U-Tube heat exchanger. The U-tubes permit unlimited thermal extension, the bundles of the tubes can be removed to clean. But internal cleaning of the tubes are difficult due to the small diameter, therefore the fluids are filtered before entering into the feed pipe.

9. __________is used for horizontal thermosyphon reboilers.
a) G type
b) A type
c) C type
d) Y type
View Answer

Answer: a
Explanation: G typefront header is used for horizontal thermosyphon reboilers. A-Type front header is used for easy cleaning or repair of the tubes without having to disturb the pipe work. C type header is for high pressure applications. Y-Type header used as a front or rear header and is used when the exchanger is in pipe line.
advertisement

10. __________ uses an intermediate fluid or solid store to hold heat.
a) Shell and tube Heat exchanger
b) Plate heat exchanger
c) Double tube heat exchanger
d) Adiabatic wheel heat exchanger
View Answer

Answer: d
Explanation: Adiabatic wheel heat exchangercontains a wheel and uses an intermediate fluid to hold heatand then the heat is transferred to the other side of the heat exchanger. It is used in transfer of heat between gases efficiently which is not easily possible in other heat exchanger.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Food Processing Unit Operations.

To practice all areas of Food Processing Unit Operations for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.