Food Processing Unit Operations Questions and Answers – Basic Principles of Food Process Engineering

»

This set of Food Processing Unit Operations Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Basic Principles of Food Process Engineering”.

1. The basic operations done in the food process engineering are called as __________
a) unit operations
b) processing
c) process management
d) unit process
View Answer

Answer: a
Explanation: The study of basic operations done in the food process engineering is called as unit operation. It involves physical or chemical transformations like separation, crystallization, filtration evaporation and other reactions. The unit process is defined as one or more grouped operations in manufacturing system.

2. Which of the following are the unit operations?
a) Distillation, evaporation, centrifugation
b) Distillation, membrane separation, sampling
c) Membrane separation, centrifugation, sampling
d) Evaporation, centrifugation, sampling
View Answer

Answer: a
Explanation: The unit operations like distillation and membrane separation come under contact equilibrium process. The centrifugation, filtrations are under mechanical separation.

3. Unit operation is based on ______________
a) law of conservation of mass only
b) law of conservation of energy only
c) law of conservation of mass and energy
d) third law of thermodynamics only
View Answer

Answer: c
Explanation: Law of conservation of mass applies to each component entering the process. For example, amount of milk entering through pasteurization inlet should be equal to amount of milk leaving the pasteurization outlet. Similarly, law of conservation of energy applies where total energy in the material entering the process plus energy added in the process must be equal to total energy leaving the process.
advertisement
advertisement

4. Are these statements about the contact equilibrium processes true?
Statement 1: Gas absorption, crystallization comes under the category of contact equilibrium processes.
Statement 2: Contact equilibrium processes does not depend on the concentration gradient.
a) True, False
b) True, True
c) False, True
d) False, False
View Answer

Answer: a
Explanation: Gas absorption, crystallization are categorized under contact equilibrium processes. Contact equilibrium process is attained when the process reaches the equilibrium. Equilibrium is proportional to the concentration differences.

5. Which of the following is untrue?
a) Membrane separation follows the law of conservation of energy
b) Membranes are used for separating components in food on a molecular basis
c) Membrane separation cannot be used in ultrafiltration of blood proteins
d) Reverse osmosis is an important application in membrane separation
View Answer

Answer: c
Explanation: Membrane separation follows the law of conservation of mass and energy. The membrane separation is used to separate gaseous and liquid streams. It is also used in ultrafiltration for concentrating solutions of large polymetric molecules like blood proteins and milk molecules.Reverse osmosis is a water treatment where sufficient pressure applied against the water to force it through a semi permeable membrane, the water molecules are separated from other constituents within the water.

6. Which of the following statements about unit operation performance are correct?
Statement 1: Performance of unit operation depends on material handling.
Statement 2: Optimization of time and movement of material from one unit operation to other is achieved by proper material handling techniques.
a) True, False
b) True, True
c) False, True
d) False, False
View Answer

Answer: b
Explanation: Performance of unit operation depends on material handling. Optimization of time and movement of material from one unit operation to other is achieved by proper material handling techniques.

7. In an evaporator, the heat lost by heating water must be equal to the _____________
a) sum of heat gained by the product and heat lost from the evaporator to its surroundings
b) sum of heat lost from the evaporator to its surroundings in each step
c) heat gained by the product
d) overall heat lost from the evaporator
View Answer

Answer: a
Explanation: According to law of conservation of energy, the heat lost by heating water must be equal to the sum of heat gained by the product and heat lost from the evaporator to its surroundings.
advertisement

8. Preliminary unit operation in any food industry includes __________
a) cleaning, sorting
b) cleaning, drying
c) grading, drying
d) sorting, drying
View Answer

Answer: a
Explanation: Cleaning means the removal of foreign materials from the desired products. This can be accompanied by washing, screening, hand picking. Grading and sorting refers to separation of cleaned product into various fractions based on commercial values. Drying is only done after the cleaning and grading of the product.

9. What are the properties to be considered for designing a unit operation equipment?
a) Only Physical properties and mechanical properties
b) Only Chemical properties and mechanical properties
c) Only Physical properties and chemical properties
d) Physical, chemical, mechanical properties
View Answer

Answer: d
Explanation: Physical properties, chemical properties, mechanical properties and thermal properties are considered for designing unit operation equipment.
advertisement

10. Is mixing not considered as a unit operation?
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Mixing also called as blending is considered as a unit operation.A uniform mixture is obtained from two or more substances, by dispersing one within the other. Therefore it is a process which converts heterogeneous substances into homogenous substances.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Food Processing Unit Operations.

To practice all areas of Food Processing Unit Operations, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.