Food Processing Unit Operations Questions and Answers – Size Reduction – Grinding Equipments

«
»

This set of Food Processing Unit Operations Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Size Reduction – Grinding Equipments”.

1. Identify this size reduction equipment?
The size reduction equipment is Jaw crusher motorized by a diesel or gas motor
a) Rolling compression mill
b) Burr mill
c) Jaw crusher
d) Hammer mill
View Answer

Answer: c
Explanation: The working principle of the jaw crushers is motorized by a diesel or gas motor, the jaw crusher brakes materials in a crushing chamber. The materials are pushed inside the chamber from the top opening and when crushed they are released through the bottom opening.

2. What is other name for attrition mill?
a) Rolling compression mill
b) Burr mill
c) Jaw crusher
d) Hammer mill
View Answer

Answer: b
Explanation: It is also known as burr mill. Grains are rubbed between the grooved flat faces of rotating circular disks where one plate is stationary and fixed with the body of the mill while the other one is rotating disk. Material is fed between the plates and is reduced by crushing and shear.

3. Which of the following forces acts in ball mill?
a) Gravitational force
b) Centrifugal force
c) Gravitational and centrifugal forces
d) Does not depend on any force
View Answer

Answer: c
Explanation: In ball mills, product is released by the gravitational pull and drop to the bottom and the centrifugal force keeps the ball in contact with the mill wall. Due to centrifugal force, if the speed of rotation of mill is faster, the balls are carried to more distance therefore critical speed is required for rotational speed at which centrifuging occurs.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. Which of the following statements about reduction ratio of crusherare correct?
Statement 1: It depends on the feed size of the equipment.
Statement 2: It is used in determining the mechanism of crusher.
a) True, False
b) True, True
c) False, True
d) False, False
View Answer

Answer: b
Explanation: The Reduction Ratio is defined as the ratio of the feed size to the product size in any crushing operation. It is very useful in determining mechanism of crusher and type of size reduction.

5. What is the working principle of ball mill?
a) Impact and attrition
b) Compression and attrition
c) Shear and compression
d) Tear and impact
View Answer

Answer: a
Explanation: Ball mill works on the principle of impact and attrition. Size reduction is done by impact as the balls drop from near the top of the shell. A ball mill consists of a hollow cylindrical shell rotating about its axis.

6. What is the working principle of triple roller mill?
a) Impact
b) Compression
c) Shear
d) Tear
View Answer

Answer: c
Explanation: A triple roll mill is a machine that uses shear force which is created by three horizontally positioned rolls rotating in the opposite directions and also with different speeds relative to each other. This is done in order to refine, mix, disperse and homogenize viscous materials.

7. Which of the following machine is not used for fine grinding?
a) Jaw crushers
b) Ball mill
c) Hammer mill
d) Attrition mill
View Answer

Answer: a
Explanation: Ball mill, Hammer mill and attrition mill are used for fine grinding whereas the jaw crushers, crusher rolls and gyratory crushers are used for coarse grinding.
advertisement

8. What is the working principle of hammer mill?
a) Impact
b) Compression
c) Shear
d) Tear
View Answer

Answer: a
Explanation: A hammer mill is a mill which is used to shred or crush larger material into smaller pieces by the repeated blows of little hammers. It creates impact force.

9. Which of the following forces acts in attrition mill?
a) Impact and crush
b) Compression and impact
c) Shear and crush
d) Tear and impact
View Answer

Answer: c
Explanation: It is also known as burr mill. Grains are rubbed between the grooved flat faces of rotating circular disks where one plate is stationary and fixed with the body of the mill while the other one is rotating disk. Material is fed between the plates and is reduced by crushing and shear.
advertisement

10. Are gyratory crusher and cone crusher same?
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Gyratory crushers are for primary crushing. Cone crushers are used for secondary or tertiary crushing for making a cubical product for feeding to process equipment.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Food Processing Unit Operations.

To practice all areas of Food Processing Unit Operations, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.