Food Processing Unit Operations Questions and Answers – Crystallization Equipment

«
»

This set of Food Processing Unit Operations Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Crystallization Equipment”.

1. What are the advantages of vacuum crystallizers?
a) Low yield of crystals
b) Small crystals
c) Increase in color formation
d) Reduced color formation
View Answer

Answer: d
Explanation: Advantages of vacuum crystallizers are controlled crystallization and bigger and more uniform crystals. Reduced color formation and high yield of crystals.

2. What is the principle behind forced-circulation crystallizers?
a) Evaporative crystallization
b) Cooling crystallization
c) Perceptive cooling crystallization
d) Freezing crystallization
View Answer

Answer: a
Explanation: Forced circulation crystallizers are evaporative crystallizers. They create a super saturated solution by evaporating solvent of the saturated solution. The solute of this supersaturated solution cools down, thus forming the crystals.

3. Are these statements about the Forced circulation crystallizers true?
Statement 1: Difficult to control crystal size.
Statement 2: Least expensive type of crystallizer.
a) True, False
b) True, True
c) False, True
d) False, False
View Answer

Answer: b
Explanation: Advantages of membrane separation process are least expensive type of crystallizer and high rate of circulation reduces particle deposits on vessel walls and limitation is that difficult to control crystal size.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. What is the name of the unwanted crystals in draft tube baffle crystallizers?
a) Fines
b) Powder
c) Soap
d) Low quality crystals
View Answer

Answer: a
Explanation: The draft Tube Baffle crystallizers are used where excessive nucleation occurs. Small, and unwanted crystals called as fines are removed from larger particles using gravitational settling method.

5. What is residence time for draft tube baffle crystallizers?
a) 1 to 3 hours
b) 4 to 6 hours
c) 7 to 9 hours
d) 10 to 11 hours
View Answer

Answer: b
Explanation: The draft tube baffle crystallizers usually have circulation rates of 1 to 4 times/min and a total residence time of 4 to 6 hours.

6. Are these statements about the draft tube baffle crystallizers true?
Statement 1: Frequent flushing required minimizing deposits on the crystallizer wall.
Statement 2: Cannot effectively handle a high density slurry
a) True, False
b) True, True
c) False, True
d) False, False
View Answer

Answer: b
Explanation: Disadvantages of draft tube baffle crystallizers frequent flushing required minimizing deposits on the crystallizer wall and cannot effectively handle a high density slurry whereas the merits are easy control of crystal size and more energy efficient.

7. What is surface-cooled crystallizer?
a) Combination of draft tube baffle crystallizer body with a heat exchanger
b) Combination of forced circulation crystallizer body with a heat exchanger
c) Combination of vacuum body with a heat exchanger
d) Combination of crystallizer body with a heat exchanger
View Answer

Answer: a
Explanation: The surface cooled crystallizer is the combination of a draft tube baffle crystallizer body with a heat exchanger. The slurry is strained from the crystallizer body and then cooled before being pumped back into crystallizer.
advertisement

8. What is not true about scraped surface crystallizers?
a) Low energy
b) Low cost
c) Ideal for small scale operation
d) Less consumption of time
View Answer

Answer: d
Explanation: The advantages of scraped surface crystallizers are that it has low energy, low cost, ideal for small scale operations. These are used mainly for the crystallization of melts.

9. Is organic substance produce by cooling crystallizers?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The organic chemicals are commonly separated by cooling crystallization as it requires relatively low temperatures and minimize corrosion problems.
advertisement

10. What is crystallizer used for?
a) Liquid-solid separation
b) Solid separation
c) Liquid – liquid separation
d) Gas – solid separation
View Answer

Answer: a
Explanation: Crystallizers are used to accomplish liquid-solid separation. They are capable of generating high purity products with a relatively low energy input.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Food Processing Unit Operations.

To practice all areas of Food Processing Unit Operations, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.