Food Processing Unit Operations Questions and Answers – Evaporation – Boiling Point Elevation

«
»

This set of Food Processing Unit Operations Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Evaporation – Boiling Point Elevation ”.

1. Which law governs theboiling point elevation in evaporators?
a) Rauolt’s law
b) Boyle’s law
c) Charle’s law
d) Duhring’s law
View Answer

Answer: d
Explanation: Duhring’s law is the ratio of temperature at which two solutions exert the same temperature is constant which can be used to determine boiling point elevation in evaporators.

2. Why does boiling point elevation occur?
a) Due to addition of solute
b) Due to addition of solution
c) Due to change in humidity
d) Due to change in pressure
View Answer

Answer: a
Explanation: Boiling point elevation is the temperature change of the boiling point of a solvent caused by adding a solute. If the vapor pressure is lowered, the relative number of particles becoming a gas is decreased. In order to reach equilibrium between vapor pressure and atmospheric pressure, more energy is added to force the particles at the surface of the liquid to release to the gaseous state. This increase results in the liquid boiling at a higher temperature.

3. What is boiling point elevation constant of water?
a) 5.12°C/m
b) 51.2°C/m
c) 0.512°C/m
d) 0.0512°C/m
View Answer

Answer: c
Explanation: The boiling point elevation constant of water is 0.512°C/m. It is a constant that is equal to the change in the boiling point for a 1-molal solution of a nonvolatile molecular solute so therefore it is called as the molal boiling-point elevation constant.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. What is the boiling point of sugar?
a) 1,465°C
b) 100°C
c) 102.82°C
d) 78.37°C
View Answer

Answer: c
Explanation:The boiling point of sugar is 102.82°C. The boiling point of salt is 1,465C°. The boiling point of pure water is 100°C. The boiling point of ethanol is78.37°C.

5. How does boiling point depend on pressure?
a) Directly proportional
b) Indirectly proportional
c) Not dependent
d) Depends on the solute
View Answer

Answer: a
Explanation: The boiling point relates to the temperature when the vapor pressure of the liquid equals the surrounding environmental pressure. Thus, the boiling point is dependent on the pressure. The boiling point increases with increase in the pressure up to the critical point.

6. Can the boiling point be reduced below the triple point?
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The boiling point cannot be reduced below the triple point. Since the boiling point is dependent on the pressure. It decreases with decreasing pressure until the triple point is reached.

7. Which liquid has lowest boiling point?
a) Helium
b) Water
c) Ethanol
d) Nitrogen
View Answer

Answer: a
Explanation:Helium has the lowest boiling point which is -268.9°C. Water has boiling point of 100°C. Ethanol has the boiling point of78.37°C. Nitrogen has boiling point of -195.8°C.
advertisement

8. Which of the following are factors that regulate the boiling point of the solute?
a) Concentration of solute in the solution
b) Concentration of solvent
c) Type of solute
d) Type of solvent
View Answer

Answer: a
Explanation: The boiling point of a solution is a colligative property therefore it depends on the concentration of solute in the solution, but not on type of solute or solvent.

9. What is the alternative name for boiling point elevation?
a) Vapor pressure lowering
b) Vapor pressure elevation
c) Latent heat
d) Entropy
View Answer

Answer: a
Explanation: Vapor pressure lowering is the alternative name for boiling point elevation. The vapor pressure of an aqueous solution is less than that of pure water at the same temperature. Therefore the boiling point of the solution will be higher than that of the water.
advertisement

10. Is boiling point a physical property?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Boiling point is a physical property. Physical properties are properties that can be measured without changing the chemical nature of the substance.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Food Processing Unit Operations.

To practice all areas of Food Processing Unit Operations, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.