Food Processing Unit Operations Questions and Answers – Size Reduction – Pulse Milling

«
»

This set of Food Processing Unit Operations Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Size Reduction – Pulse Milling”.

1. Which of the following step is not included in the pulse milling?
a) Loosening of husk
b) Parboiling
c) De-husking
d) Splitting of pulses
View Answer

Answer: b
Explanation: In pulse milling the steps involved are loosening of husk, dehusking and splitting of pulses. Whereas in the rice milling, parboiling is done to increase its nutrition value, change the texture of cooked rice and decrease the breakage in milling.

2. What is pitting?
a) Impart scratches and cracks on hard seed coat.
b) Removing pits
c) Removal of fine particles by chelating agents
d) Removal of large particles by air bubbles
View Answer

Answer: a
Explanation: Pitting is a method used to impart scratches, cracks and dents on its hard seed coat. This facilitates the easy migration where diffusion of oil and water in between the husk and cotyledons takes place.

3. What is the soaking period for pulses?
a) 2 to 8 hours
b) 2 to 6 hours
c) 2 to 4 hours
d) 1 to 2 hours
View Answer

Answer: a
Explanation: Wet method of pulse processing includes cleaning to remove dust, dirt, chaff, stone pieces, immature grains and other seeds. The easy to dehusk pulses are soaked into water for a period of 2 to 8 hours.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. What treatment should be given to pulses which are hard to dehusk?
a) Soak with hot water
b) Apply red earth
c) Soak with cold water
d) Apply black soil
View Answer

Answer: b
Explanation: Wet method of pulse processing involves cleaning to remove dust, dirt, chaff, stone pieces, immature grains and other seeds. The easy to dehusk pulses are then soaked into water for a period of 2- 8 hrs whereas husks which are difficult to dehusk are treated with red earth. The pulses are subsequently dried and then subjected to dehusking and splitting to obtain Dal.

5. What is the drying temperature of pulses?
a) 26-48°C
b) 60-120°C
c) 80-135°C
d) 100-120°C
View Answer

Answer: b
Explanation: Mechanically heated air dryers are also used for pulse milling. The temperature of heated air for drying ranges from 60-120°C.

6. Is emery roller machine used for pitting the pulses?
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: An emery roller machine is used for cracking the husk layer and for rubbing of clean pulses passing through it. This is used to remove the husk from cotyledons in order to help oil penetration in the following unit operations.

7. Which are the important steps involved in deciding the total recovery of pulses?
a) Loosening of husk
b) Parboiling
c) Dehusking
d) Splitting of pulses
View Answer

Answer: a
Explanation: Loosening of husks is very important step in pulses milling as it decides the total recovery and quality of milled dal. Loosening of husk is achieved in two different ways they are wet method and dry method.
advertisement

8. Which of the component is reduced when pulses are soaked?
a) Phytic acid
b) Nitric acid
c) Potassium oxide
d) Nitrous oxide
View Answer

Answer: a
Explanation: The first step involved is the soaking in water which is prepared for pulses. The soaking reduces the oligosaccharides of the raffinose family and also reduces the amount of phytic acid in pulses.

9. Which of the following is not included in secondary processing of pulses?
a) Roasting
b) Polishing
c) De-husking
d) Splitting of pulses
View Answer

Answer: a
Explanation: Secondary processing consists of de-husking, splitting, polishing, turmeric coating whereas tertiary processing consists of preparation of roasting and frying.
advertisement

10. Are these statements about the pulse conditioning true?
Statement 1: These are conditioned by ultimate soaking.
Statement 2: Temporary moisture of 5.5% is added after about 8 hours.
a) True, False
b) True, True
c) False, True
d) False, False
View Answer

Answer: a
Explanation: Pulses are conditioned by soaking and wetting. Temporary moisture of 3.5p% is added after about 8 hours and grain is dried in sun again until all the pulses are sufficiently conditioned. The whole process of alternate wetting and drying is continued for 2-4 days. Pulses are finally dried to about 10 to 12% moisture content priortode-husking and splitting.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Food Processing Unit Operations.

To practice all areas of Food Processing Unit Operations, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.