Food Processing Unit Operations Questions and Answers – Resistance of the Filtering Cake

«
»

This set of Food Processing Unit Operations Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Resistance of the Filtering Cake”.

1. What is filter medium resistance?
a) Resistance by solids retained on filter
b) Resistance by liquid
c) Resistance due to pressure
d) Resistance due to concentration gradient
View Answer

Answer: a
Explanation: Filter medium resistance is the resistance due to the solid particles which forms the cake and also the filter medium. It helps in measuring the average ability of solid.

2. What is the primary method of filtration?
a) Straining
b) Sedimentation
c) Centrifuge
d) Diffusion
View Answer

Answer: a
Explanation: A particle is removed by straining when its size is larger than the size of the opening or the size of the pore in a filter bed. The primary method of filtration is straining.

3. What are the compressible cake forming materials?
a) Sand
b) Crystals
c) Salt
d) Cupric oxides
View Answer

Answer: d
Explanation: A filter cake is formed by metal hydroxide particles substances that are retained on a filter are called compressible cake forming materials. Examples are Ferric hydroxide, cupric oxide and aluminum oxide.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. What is present in filter medium in depth filtration?
a) Cellulose
b) Positive charge ions
c) Salt
d) Negative charge ions
View Answer

Answer: a
Explanation: The filter medium consist of 0.5 to 3 m bed of coarse grains, layer of a few centimeters of fibers, cellulose sheets and a layer of granular filter aid.

5. What is the step involved in filter cake removal?
a) Washingand de-liquoring
b) Washing and adjusting temperature
c) Washing and adjusting pressure
d) De-liquoring and adjusting temperature
View Answer

Answer: a
Explanation: Cake filtration is combined with washing and de-liquoring of the filter cake. The purpose of washing is to remove the mother liquor left behind in the cake after filtration when this liquid is regarded as contaminant or recovered as a valuable substance.

6. What is the demerit of de-liquoring by gas pressure?
a) Less efficacy
b) Less efficiency
c) Crack formation
d) Time consumption
View Answer

Answer: c
Explanation: When the de-liquoring is done by gas pressure, cracks may appear which let pass the washing liquid. In any case, de-liquoring should be avoided before the washing.

7. What happens when de-liquoring is done by compression?
a) Cake becomes impermeable
b) Less efficiency
c) Crack formation
d) Time consumption
View Answer

Answer: a
Explanation: If de-liquoring is done by compression the cake becomes impermeable. Therefore the squeezing pressure for intermediate de-liquoring should be lower than the pressure for washing.
advertisement

8. What are the incompressible cake forming materials?
a) Sand
b) Ferric hydroxide
c) Salt
d) Cupric oxides
View Answer

Answer: a
Explanation: Filter cakes which are composed of inorganic material with large size are incompressible materials. Some of the examples are sand and crystals.

9. What is added to increase the permeability of filtrate cake?
a) Filter aid
b) Salt
c) Sand
d) Ammonia
View Answer

Answer: a
Explanation: Filter aids are inert powders which are added in the filtration unit to the liquid to be filtered and this increases the porosity and permeability of the cake.
advertisement

10. Which of the following statements about expression of filter cake are correct?
Statement 1: It is used where de-liquoring by gas pressure is not possible.
Statement 2: It reduces the liquid content by mechanical means.
a) True, False
b) True, True
c) False, True
d) False, False
View Answer

Answer: b
Explanation: De-liquoring by expression is used where de-liquoring by gas pressure is not possible and expression is the only way to reduce the liquid content by mechanical means. Applications of mechanical forces are juice and oil pressing from fruits and also the dewatering of waste water sludge in membrane filter press.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Food Processing Unit Operations.

To practice all areas of Food Processing Unit Operations, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.