Engineering Chemistry Questions and Answers – Detergents

This set of Engineering Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Detergents”.

1. Detergents are synthetic soaps like cleansing agents and are also known as ____________
a) Artifacts
b) Detritus
c) Syndets
d) Collagen
View Answer

Answer: c
Explanation: Detergents are synthetic soaps like cleansing agents and are also known as syndets. They are a mixture of surfactants with “cleaning properties in dilute solutions.

2. Which of the following is also known as invert detergents?
a) Anionic detergents
b) Cationic detergents
c) Non-ionic detergents
d) All detergents comes in the category of invert detergents
View Answer

Answer: b
Explanation: Cationic detergents are also known as invert detergents. In cationic detergent, the ammonium center is positively charged.

3. Which of the following is an example of non-ionic detergent?
a) Alkyltrimethyl ammonium chloride
b) Sodium salts of alkyl sulphates
c) Sodium salts of alkyl benzene sulphonic acids
d) Polyethers
View Answer

Answer: d
Explanation: Polyethers derived from ethylene oxide is an example of non-ionic detergent.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is an example of cationic detergent?
a) Alkyltrimethyl ammonium chloride
b) Sodium salts of alkyl sulphates
c) Sodium salts of alkyl benzene sulphonic acids
d) Polyethers
View Answer

Answer: a
Explanation: Alkyltrimethyl ammonium chloride is an example of cationic detergent as its ammonium center is positively charged.

5. The detergents which bear negative charge at the soluble end of the chain are called anionic detergents.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The detergents which bear negative charge at the soluble end of the chain are called anionic detergents. Typical anionic detergents are alkyl benzene sulfonates.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!

6. If the carbon chain is highly branched, the corresponding detergent will be ____________
a) Soft and biodegradable
b) Soft and non-biodegradable
c) Hard and biodegradable
d) Hard and non-biodegradable
View Answer

Answer: d
Explanation: If the carbon chain is highly branched, the corresponding detergent will be hard and non-biodegradable.

7. If the carbon chain is linear, the corresponding detergent will be ____________
a) Soft and non-biodegradable
b) Soft and biodegradable
c) Hard and biodegradable
d) Hard and non-biodegradable
View Answer

Answer: b
Explanation: If the carbon chain is linear, the corresponding detergent will be soft and biodegradable.
advertisement

8. The % weight of detergent in washing powders is ____________
a) 5 – 10
b) 50 – 70
c) 15 – 30
d) 30 – 45
View Answer

Answer: c
Explanation: The weight of detergent in washing powders is 15-30% which is quite high as compared to soaps.

9. Which of the following chemical is added in washing powder for keeping the dirt suspended in water?
a) Sodium silicate
b) Inorganic phosphate
c) Carboxy-methyl cellulose
d) Sodium perborate
View Answer

Answer: c
Explanation: Carboxy-methyl cellulose is added in washing powder for keeping the dirt suspended in water while others are used for bleaching and stabilizing action.
advertisement

10. Which of the following chemical is added in washing powder for keeping it dry?
a) Sodium silicate
b) Inorganic phosphate
c) Carboxy-methyl cellulose
d) Sodium perborate
View Answer

Answer: a
Explanation: Sodium silicate is added in washing powder for keeping it dry while others are used for fragrance and cleansing action.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Chemistry.

To practice all areas of Engineering Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.