Engineering Chemistry Questions and Answers – Petroleum – 2

«
»

This set of Engineering Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Petroleum – 2”.

1. Which of the following area contains crudes of mixed base oils?
a) Ankaleswar
b) Cambay
c) Naharkatiya
d) Mumbai
View Answer

Answer: c
Explanation: The Naharkatiya oil fields in Assam contain crudes of mixed base oils. The Ankaleswar and Cambay oil field present in Gujrat mainly consists of paraffin base type. Extensive exploration of oil in all prospective sedimentary basins of India is in progress.
advertisement

2. How much percentile of petroleum is present in India?
a) 20%
b) 10%
c) 5%
d) 1%
View Answer

Answer: d
Explanation: The Indian resources of petroleum are estimated to be around 300 million tonnes. The total world reserves of petroleum are around 30000 tonnes which are mainly present in the gulf regions.

3. Which of the following deltas of petroleum are found recently in India?
a) Godavari
b) Naharkatiya
c) Cambay
d) Gulf of Kutch
View Answer

Answer: a
Explanation: Oil deposits are obtained from the exploration of the Godavari delta. The production of petroleum high is still in progress. Also in the Gulf of Kutch there is still exploration going on.

4. In which region of Uttar Pradesh oil refinery is located?
a) Lucknow
b) Mathura
c) Agra
d) Lalganj
View Answer

Answer: b
Explanation: Mathura oil refinery is the sixth refinery founded by the India Oil Corporation Limited. This refinery was founded for meeting the demands of petroleum products in the north-western region of the country.

5. Which of the following method is used for the detection of deposits of oil by mapping the age of rock?
a) Visual method
b) Seismic method
c) Drilling
d) Geological method
View Answer

Answer: d
Explanation: As the name suggests, this method comprises of mapping the age of rocks, their nature and the types of formation present. These are sometimes assisted by aerial photography.
advertisement

6. Which of the following is a geophysical method for the detection of oil deposits?
a) Gravimetric method
b) Geological method
c) Visual method
d) Drilling
View Answer

Answer: a
Explanation: Gravimetric method is the method in which the variations in density of the earth’s crust are measured with sensitive instruments. There are more two types of geophysical method which includes a seismic method and magnetic method.

7. For what purpose does the cores for drill are examined?
a) For the fossil fuels occurring in strata
b) For mapping the age of rocks
c) For fossil formation and evidence of non-porous rocks
d) For checking the intensities of earth’s magnetic field
View Answer

Answer: c
Explanation: Drilling provides the final proof for the occurrence of oil-bearing strata. When the existence of oil deposit is proved, drilling is continued until the depth of the oil or oil-bearing strata is confirmed.

8. What is the tall huge tower present the drilling called?
a) Feed lever
b) Derrick
c) Chuck and sleeve
d) Slurry
View Answer

Answer: b
Explanation: The drilling equipment consists of a tall huge tower called derrick, which is anchored to the ground, engines, mud pumps, water tanks draw-works nad many other modules.

9. The success of drilling mostly depends on the quality of the specially prepared slurry of water called the mud.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: This mud formed is generally oil based or water based. The mud consists of various chemicals, adhesives and special additives that serve important functions.
advertisement

10. Which of the following is used as a special additive in water-based drilling fluids?
a) NaOH
b) KCl
c) Baryte
d) NaCl
View Answer

Answer: d
Explanation: NaCl is the additive that is used to minimize borehole washouts in a salt zone. NaOH, KCl and Baryte are the chemicals used in water based mud. NaOH is used for pH control.

11. Which of the following condition must be satisfied for the mining of petroleum?
a) A non-porous rock
b) A cap rock overlying the reservoir rock
c) A fully opened area
d) Proper temperature and pressure conditions
View Answer

Answer: b
Explanation: The cap rock is impermeable to the oil and hence prevents the escape of oil upwards through the strata above. A porous rock is required. A closure is also required to restrict or prevent lateral migration.

12. How can we dig out the oil present in the earth’s crust?
a) By providing some external pressure
b) By digging the whole area
c) The oil comes out by itself from pipes
d) By covering the holes at the top
View Answer

Answer: c
Explanation: Holes are drilled into the earth’s crust and pipes are sunk up to the surface of oil-bearing rocks. Oil usually rushes out to the surface by itself because of hydrostatic pressure of natural gas.

13. Which type of pumps are used for pumping the oil?
a) Air-lift pump
b) Piston pump
c) Screw pump
d) Gear pump
View Answer

Answer: a
Explanation: When the hydraulic pressure of the gas becomes too low, it may have to be mechanically pumped up with the help of air-lift pump. It consist of two coaxial pipe which are sunk into the oil bed.
advertisement

14. When the mixture of gas and oil is forced out due pressure of gas, then this method of pumping is called water drive.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: This process of pumping is called pressure drive. When the oil is forced out by pumping of water into the well, when a mixture of oil and water comes out of well, then this method is called water drive.

15. Which type of process is used for the refining of petroleum?
a) Destructive distillation
b) Zone distillation
c) Fractional distillation
d) Steam distillation
View Answer

Answer: c
Explanation: The crude obtained by the process of mining consist of many impurities of solid, liquid and gaseous hydrocarbons. By the process of fractional distillation the crude oil is separated on the basis of the impurity percentile.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Chemistry.

To practice all areas of Engineering Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn