Engineering Chemistry Questions and Answers – Wet Theory of Corrosion

«
»

This set of Engineering Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Wet Theory of Corrosion”.

1. In wet corrosion _________________ are formed at the cathodic areas.
a) Organic compounds
b) Metallic ions
c) Non-metallic ions
d) Inorganic compounds
View Answer

Answer: c
Explanation: In wet corrosion, non-metallic ions are formed at the cathodic areas. Cathodes are negatively charged electrodes and attract positive charges or non-metallic ions.
advertisement

2. Which type of reaction occurs in anodic areas?
a) Oxidation
b) Reduction
c) Displacement
d) Addition
View Answer

Answer: a
Explanation: Oxidation occurs in anodic areas. Oxidation means the addition of oxygen or removal of hydrogen.

3. Rusting of iron in neutral aqueous solution of electrolyte occurs in the presence of oxygen with the evolution of ___________
a) Nitrogen
b) Chloride
c) Sulphide
d) Hydrogen
View Answer

Answer: d
Explanation: Rusting of iron in neutral aqueous solution of electrolyte occurs in the presence of oxygen with the evolution of hydrogen. Only hydrogen gas is evolved in this process.
advertisement
advertisement

4. Where does corrosion occurs in the rusting of iron?
a) At cathode
b) At anode
c) In electrolytic solution
d) Outside the solution
View Answer

Answer: b
Explanation: Corrosion occurs at anode but rust is deposited near cathode.

5. Which of the following cathodic reaction does not occur due to release of electrons at the anode?
a) Oxygen absorption
b) Hydrogen evolution
c) Electrodialysis
d) Electroplating
View Answer

Answer: c
Explanation: Oxygen absorption, hydrogen evolution and electroplating occur due to the release of electrons at the anode.
advertisement

6. Select the incorrect statement about the wet corrosion from the following option.
a) It involves the setting up of large number of galvanic cells
b) It is explained by absorption mechanism
c) It occurs only on heterogeneous metal surface
d) It is a fast process
View Answer

Answer: b
Explanation: Wet corrosion is explained by the mechanism of electrochemical reaction. All the other options are correct.

7. Which of the following factor does not contribute to the rusting of iron?
a) Presence of acids and electrolytes
b) Contact with less reactive metal
c) Presence of water and oxygen
d) Contact with more reactive metal
View Answer

Answer: d
Explanation: Contact with the more reactive metal does not contribute to the rusting of iron whereas all the other given factors contribute to the rusting of iron.
advertisement

8. Concentration cell corrosion occurs when a metallic surface is partially immersed in an electrolyte and partially exposed to air.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Concentration cell corrosion occurs when a metallic surface is partially immersed in an electrolyte and partially exposed to air. This is due to the half part which is exposed to air. It gets in contact with air molecules and gets corroded.

9. Which of the following does not promote the differential aeration corrosion?
a) Accumulation of dirt
b) Partially covering metals
c) Wire fence kind of structures
d) Accumulation of oxygen
View Answer

Answer: d
Explanation: Accumulation of dirt, partially covering metals and wire fence kind of structures are the factors which promote the differential aeration corrosion.
advertisement

10. Poorly oxygenated part becomes cathode whereas well oxygenated part becomes anode in the differential aeration corrosion.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Poorly oxygenated part becomes anode and undergoes oxidation whereas well oxygenated part becomes cathode in the differential aeration corrosion.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Chemistry.

To practice all areas of Engineering Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter