Engineering Chemistry Questions and Answers – Synthetic Gasoline from Non-Petroleum Sources – 1

«
»

This set of Engineering Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Synthetic Gasoline from Non-Petroleum Sources – 1”.

1. Which of the following is a non-petroleum source?
a) Alkanes
b) Cycloalkanes
c) Oil shales
d) Aromatic hydrocarbon
View Answer

Answer: c
Explanation: In some countries such as Germany and South Africa, do not have extensive petroleum deposits, develop their motor fuels from non-spontaneous petroleum sources, such as oil shales, lignite and bituminous coal.
advertisement

2. In Fischer-Tropsch which products are recovered?
a) Coal
b) Coal tar
c) Coal gas
d) Coke
View Answer

Answer: b
Explanation: In this process, coal if first converted to coke and coal tar is recovered at the end. Many volatile liquid are also recovered along with coal tar. The coke formed is then heated and the stem is passed over the water gas produced.

3. Which catalyst is used in Fischer-Tropsch process to obtain olefins?
a) Cobalt
b) Nickel
c) Platinum
d) Silver
View Answer

Answer: a
Explanation: The water gas formed by the coke is enriched in hydrogen and is passed over cobalt catalyst to give olefins. If nickel is used in place of cobalt, then gasoline and fuel oil is formed.

4. Which compound is obtained when cobalt-magnesia is used as a catalyst in Fischer-Tropsch process?
a) Heavy hydrocarbons
b) Olefins
c) Gasoline
d) High-grade diesel
View Answer

Answer: d
Explanation: When mixed catalyst such as cobalt-magnesia are used as a catalyst in Fischer-Tropsch process, then high-grade diesel is obtained. Iron oxide with potassium carbonate produces heavy hydrocarbon.

5. At what temperature does the Fischer-Tropsch processes are carried out?
a) 200-300 0C
b) 400-500 0C
c) 0-100 0C
d) 800-900 0C
View Answer

Answer: a
Explanation: Temperatures, ranging from 200-300 0C and pressure upto 30 atmosphere are used for these processes. If the temperature range is deflected, then the process will not be carried out.
advertisement

6. Which product is formed on the polymerisation of methylene created from Fischer-Tropsch process?
a) Diesel fuel
b) Hydrocarbons
c) Olefins
d) Gasoline
View Answer

Answer: c
Explanation: The mechanism of reactions of Fischer-Tropsch process are
(CO + H2) + H2 → (CH2)” + H2O + 40 K-cals
   Water gas      Methylene
 n(CH2)”  →  CnH2n
Polymerisation   Olefins
This is how olefins are produced.

7. In which form does the catalyst is used in Fischer-Tropsch process?
a) In pure form
b) In the form of oxides
c) In the form of nitrites
d) In the form of complex compounds
View Answer

Answer: b
Explanation: The catalyst all of which contain metals of VIII group of the periodic table (Fe, Co and Ni), seem to function mainly through the formation of an intermediate surface oxygen complex. Most of these are transition metal compounds.

8. The gasoline produced by Fischer-Tropsch process have high anti-knocking values.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The gasoline obtained have low anti-knocking values. They may be increased by reforming or doping. The gasoline produced have octane number about 80.

9. What happens to the heavy oil fractions produced in Fischer-Tropsch process?
a) They are separated out
b) They are mixed with gasoline
c) They are subjected to cracking
d) No heavy oil fractions are produced
View Answer

Answer: c
Explanation: The gasoline fraction produced in Fischer-Tropsch process is collected for further processing, while the heavy oil fractions are subjected to cracking to produce more gasoline. This avoids the wastage of the total product obtained.
advertisement

10. In which process does the hydrogenation of coal take place?
a) Bergius process
b) Fischer-Tropsch process
c) Thermal cracking
d) Catalytic cracking
View Answer

Answer: a
Explanation: In Fischer-Tropsch process, the coal is first converted to coke and then its hydrogenation takes place, while in the Bergius process, the coal is hydrogenised to produce synthetic gasoline. This process avoids the expenses of the conversion of coal to coke.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Chemistry.

To practice all areas of Engineering Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn