Engineering Chemistry Questions and Answers – Carbonization of Coal

«
»

This set of Engineering Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Carbonization of Coal”.

1. All types of coals can be converted into coke.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: All types of coals cannot be converted into coke. Only that coal which has a tendency to soften, swell and stick together during strong heating in absence of air can be coked.
advertisement

2. The process of converting coal into coke is called ______
a) Coking
b) Carbonization
c) Decarbonization
d) Isomerization
View Answer

Answer: b
Explanation: The process of converting coal into coke is called carbonization. When coking coal is heated in absence of air, porous, strong and hard residue left is called coke.

3. Depending on the behaviour of the coal, when it is heated in the absence of air, it can be categorized into ______ categories.
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: a
Explanation: Depending on the behaviour of the coal, when it is heated in the absence of air, it can be categorized into 2 categories, Coking and Non-coking coals.

4. Which coals are suitable for metallurgical purposes?
a) Coking
b) Carburized
c) Non-coking
d) Decarburized
View Answer

Answer: a
Explanation: Coking coals are suitable for metallurgical purposes because they are quite strong and not crushed under the weight of ore.

5. Only bituminous type of coal can be coked.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Only that coal which has tendency to soften, swell and stick together during strong heating in absence of air can be coked. This property is found only in the bituminous type of coal.
advertisement

6. Caking coal with ______ content are used for gas manufacturer.
a) high volatile matter
b) low volatile matter
c) high ash content
d) high moisture content
View Answer

Answer: a
Explanation: Caking coal with high volatile matter content are used for gas manufacture whereas caking coal with low moisture matter content is used for the manufacturing of metallurgical coke.

7. Practically, coking coals are blended with ______
a) caking coals
b) non-caking coals
c) non-coking coals
d) lignite
View Answer

Answer: b
Explanation: Coking coals are blended with non-caking coals since it helps in increasing the rate of carbonization and producing good quality coke from non-caking coal.

8. Select the correct statement among the given below.
a) All coking coals are caking but not all caking coals are coking
b) All caking coals are coking but not all coking coals are caking
c) Coking and caking are the same types of coals
d) All types of coals can be coked
View Answer

Answer: a
Explanation: All coking coals are caking but not all caking coals are coking.Only that coal which has a tendency to soften, swell and stick together during strong heating in absence of air can be coked.

9. Coals which become soft, plastic and fuse together to form large coherent masses are called ______
a) caking coals
b) non-caking coals
c) non-coking coals
d) pulverized coal
View Answer

Answer: a
Explanation: Coals which becomes soft, plastic and fuse together to form large coherent masses are called caking coals. Coals which undergo no fusing affects are called non-coking coals. Coking coals give hard, porous and strong residue after heating in absence of air.
advertisement

10. When a coking coal is burnt in absent of air, hard, strong and porous residue left is called as _____
a) Coke
b) Ash
c) Caking coal
d) Non-coking coal
View Answer

Answer: a
Explanation: When a coking coal is burnt in absent of air, hard, strong and porous residue left is called coke. Coke is white, lustrous, dense, porous and coherent mass.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Chemistry.

To practice all areas of Engineering Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn