Engineering Chemistry Questions and Answers – Application of Colloids

«

This set of Engineering Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Application of Colloids”.

1. Identify the catalyst used in Haber’s process.
a) Finely divided molybdenum
b) Chromium oxide
c) Citrus acids
d) Potassium sulphate
View Answer

Answer: a
Explanation: Haber’s process is used in the preparation of ammonia. Molybdenum has the capacity to renew ammonia from the ammoniacal solution formed during the reaction. Thus it also promotes the rate of reaction by achieving the equilibrium state fast.
advertisement

2. Identify the catalyst used in Oswald’s process.
a) Finely divided molybdenum
b) Platinised asbestos
c) Citrus acids
d) Potassium sulphate
View Answer

Answer: b
Explanation: Oswald process is used in the preparation of nitric acid. Platinised asbestos has the capacity to renew the acid from the acidified solution formed during the reaction. Thus it also promotes the rate of reaction by achieving the equilibrium state fast.

3. Identify the catalyst used in the lead chamber process.
a) Finely divided molybdenum
b) Platinised asbestos
c) Nitric acid
d) Potassium sulphate
View Answer

Answer: c
Explanation: Lead chamber process is used in the manufacture of sulphuric acid. Nitric acid has the capacity to renew the acid from the acidified solution formed during the reaction. Thus it also promotes the rate of reaction by achieving the equilibrium state fast.

4. Identify the catalyst in the contact process.
a) Finely divided molybdenum
b) Platinised asbestos
c) Nitric acid
d) Pentoxide
View Answer

Answer: d
Explanation: Contact process is used in the process of manufacture of sulphates. Pentoxide has the capacity to renew the sulphides (which will convert to sulphates) from the acidified solution formed during the reaction. Thus it also promotes the rate of reaction by achieving the equilibrium state fast.

5. Identify the catalyst in Deacon’s process.
a) Cupric chloride
b) Platinised asbestos
c) Nitric acid
d) Pentoxide
View Answer

Answer: a
Explanation: Deacon’s process is used in the process of the manufacture of chlorine. Cupric chloride has the capacity to renew the chlorides (which will convert to chlorates) from the acidified solution formed during the reaction. Thus it also promotes the rate of reaction by achieving the equilibrium state fast.
advertisement

6. Identify the catalyst in Bosch’s process.
a) Cupric chloride
b) Ferric oxide
c) Nitric acid
d) Pentoxide
View Answer

Answer: b
Explanation: Bosch’s process is used in the process of the manufacture of hydrogen. Ferric oxide has the capacity to renew the hydrides (which will convert to hydrates) from the acidified solution formed during the reaction. Thus it also promotes the rate of reaction by achieving the equilibrium state fast.

7. Identify the catalyst in the hydrogenation process.
a) Cupric chloride
b) Ferric oxide
c) Chromic oxide
d) Pentoxide
View Answer

Answer: c
Explanation: Hydrogenation process is used in the process of the manufacture of oils. Chromic oxide has the capacity to renew the oil salts from the acidified solution formed during the reaction. Thus it also promotes the rate of reaction by achieving the equilibrium state fast.

8. Identify the catalyst in the synthesis of petrol from coal.
a) Cupric chloride
b) Ferric oxide
c) Chromic oxide
d) Pentoxide
View Answer

Answer: b
Explanation: Coal is exposed to many processes in order to synthesise petrol. Ferric oxide has the capacity to renew the petroleum (which will convert to crude oil) from the acidified solution formed during the reaction. Thus it also promotes the rate of reaction by achieving the equilibrium state fast.

9. Identify the catalyst in sulphuration process.
a) Asbestos
b) Cupric chloride
c) Diethyl
d) Salts
View Answer

Answer: a
Explanation: Sulphuration is used in the process of manufacture of sulphuric acids. Asbestos has the capacity to renew the acid (which will convert to sulphides) from the acidified solution formed during the reaction. Thus it also promotes the rate of reaction by achieving the equilibrium state.

10. Identify the catalyst in the desorption process.
a) Platinum
b) Chloride
c) Chromium
d) Oil
View Answer

Answer: c
Explanation: Desorption is used in the manufacture of chlorides. Chromium has the capacity to renew the chlorates (which will convert to chlorides) from the acidified solution formed during the reaction. Thus it also promotes the rate of reaction by achieving the equilibrium state.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Engineering Chemistry.

To practice all areas of Engineering Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn